Ismertetők

A fuzáriumos tarló veszélyei

A jó termés záloga az egészséges talaj. Ha a fuzárium uralja el, az a következő évek hozamaiban súlyos mínuszokat jelent.

KÉPGALÉRIA
Fuzáriumos kalász
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Toxinos termény nem kell!

A fuzáriumfertőzés egyik következménye a csökkenő hozam, a másik a minőségromlás. Néhány szárazabb szezon után hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy pár éve hogyan fordították vissza a feldolgozók a kukorica- és búzaszállítmányokat a toxinszennyezettség miatt. A fuzáriumok által termelt mikotoxinok közül a zearalenonnak, a fumonizineknek és a trichotecéneknek (deoxinivalenol /DON) van legnagyobb jelentősége. Ezeket mind a humán táplálkozásban, mind az állati takarmányozásban veszélyes méregként tartják számon. Hazánkban – időjárástól függően – akár a remélt gabonahozam teljes mennyiségét is érintheti a mikotoxin-szennyezés.  

Meglátszik a kalászon

A búzát hazánk éghajlati körülményei között a kalászfuzáriózis fenyegeti a leginkább. A kalász pelyvalevelein a fertőzést követően három napon belül láthatóvá válhatnak az első tünetek. Kezdetben mindössze pár milliméteres barna folt jelenik meg, majd ennek közepe kifehéredik. Jellegzetes tünet a rózsaszínes penészgyep.

 

fuzáriumos kalász

 

Honnan támad a gomba?

A gabonafuzárium (F. graminearum) világszerte a termelés legnagyobb vámszedőjének számít. Lebontó szervezetként az elővetemény tarlójában telel át, ám a kalászosok virágzásakor akcióba lép. A fertőző képletek (aszkospórák) a gomba ivaros alakjából egy esőzés hatására hatalmas erővel lökődnek ki a levegőbe. Amint a kalászra jutnak, rögtön csírázásnak indulnak, és kialakul a fertőzés. A betegségnek ideális feltételt biztosít egy nyári zivatar, erős széllel. Ilyenkor a gabona megdőlésével a talajról is könnyen felverődhetnek a gombaspórák a kalászra. A fuzáriumos gabona tarlója aztán a következő évi fertőzés kiindulópontja lesz.Vegyszermentes fuzáriumgyérítés

A probléma tehát a földben van – és ugyanitt van rá a megoldás is. A fuzáriumok talajban élő természetes ellensége a Trichoderma asperellum gomba. A Trichoderma gomba T34 törzsét tartalmazza a Trifender Pro, 110 millió csíra/gramm mennyiségben.

A Trifender Pro előnyös hatásai:

  1. feltárja a maradványokban rejlő tápanyagokat,
  2. „eleszi” a táplálékot az olyan káros talajlakó fajok elől is, mint a fuzáriumok,
  3. sejtfalbontó enzimjei révén közvetlenül is megtámadja nemcsak a fuzárium, de a szürkepenész, a fehérpenész, a fitoftóra és más kórokozó gombák sejtburkát,
  4. a kultúrnövény gyökereit növekedésre ösztönzi, és felkészíti a káros gombákkal szembeni ellenállásra (nem specifikus immunválasz).

 

Összességében nő a talaj tápanyagtartalma és csökken a kórokozónyomás. A vegyszermentes megoldások hosszú távon tisztítják a termőközeget, és biztonságosabbá teszik a termelést.

TERMÉK

Trifender® Pro
Trifender® Pro
Termésnövelő mikrobiológiai készítmény.
110 M spóra/g, új, hatékonyabb T34 Trichoderma törzs!

VIDEO

SZAKCIKK

Kórokozók és partnerek a földben
Betegségek miatt minden évben elvész a növényi hozamok nagyjából 10-12%-a. Kialakulásukért javarészt kórokozó gombák felelnek, melyek spórái...
2017. július 28.

Trichoderma készítmények az intenzív búzatermesztés technológiájába iktatva
A termesztés során első lépésként a kívánt tőszám és a homogén, egyöntetű állomány biztosítása a cél. A gyökérváltáson átesett növényeket a ...
2019. október 03.

Vissza az ismertetőkhöz