Ismertetők

Repcében milyen repce gyomirtási módot válasszunk?

Ettől és a jó tápanyaggazdálkodástól várhatunk erőteljes őszi növekedést és rozettásodást, hogy tavasszal vastag szárral és sok oldalelágazással realizáljuk  a repce nagy termőképességét.

Minden gyomirtási mód sikerének vannak, illetve lehetnek külső – talajminőség, időjárás – tényezői, de könnyen hibázhat a termelő is a gyomirtás időzítésével, a túl rövid tartamhatás választásával vagy akár a gyomviszonyok félreismerésével. A rosszul sikerült gyomirtások félreérthetetlen jelzője az aratáskori székfüves vagy pipacsos tábla, de a repce alatt maradt és már elvirágzott zsombor, pásztortáska és egyéb T1,2-es gyomfajok is egész évben konkurálnak a vízért és a tápanyagokért, vagyis csökkentik a termést.Őszi posztemergens gyomirtás - amikor a kikelt repcében a gyomok tömeges kelésekor védekezünk!

Ezen készítményeknél jellemzően hormonhatású – aminopyralid, pikloram, klopyralid - vagy növekedésgátló – etametsulfuron, imazamox - levélherbicidet kombinálunk a tartamhatást biztosító, bevált talajherbicidekhez. A hatóanyagoktól függően a gyomok tömeges kelésekor, azok néhány cm-es fejlettségére időzítjük a permetezést, de számos gyomfaj fejlettebb korban is érzékeny. Legkésőbb a repce 4-6 leveles állapotában, akár a regulátor-fungicid készítménnyel kombinációban el kell végeznünk a kezelést, hogy a fejlődő repce „gyom leárnyékoló” hatása ne rontsa a hatékonyságot. Hátrányuk lehet a rosszra forduló időjárás miatt megkésés és egyes gyári kombinációk rövid tartamhatása. Az aminopyralid-pikloram-metazaklór hatóanyagú Synero nagy előnye a T4-es és az első– libatop- és disznóparéj-félék, csattanó maszlag – gyomok, valamint az gyomirtókat toleráló viola-félék elleni jó hatékonyság.

 

 

A korai posztemergensen, a gyomok kelését követően kijuttatott SPRINGBOK hatékonysága csökkent és galaj, illetve búzavirág ellen hatástalan volt. A levélen keresztüli hatékonysága nem elegendő a kikelt gyomok ellen, ezért mindig a gyomok kelése elé időzítsük. Fontos, hogy a gyomnövények kelése elé időzítsük az állományban való permetezését vagy célzottan kombináljuk levélherbiciddel. A korai posztemergens 1,5 l/ha SYNERO hatékonysága csak kissé maradt el a legjobb preemergens kezelésektől,  és a versenytárs korai poszt kezelések közül az egyik legjobban szerepelt. Erős székfű-, zsombor és pipacs-fertőzött területekre kiváló ajánlat a 2-4 leveles repcék állománykezeléséhez.

TERMÉK

Synero
Synero
Széles hatásspektrumú kétszikű gyomirtó szer repcébe

Vissza az ismertetőkhöz