Ismertetők

Kelnek a gyomok, jönnek a bolhák! – Repcevédelem ősszel

Száraz nyarak után, meleg szeptemberben – amikor a repce is nehezen indul meg – egyszerre támadhat gondunk a gyomokkal és a rovarkártevőkkel. Megoldásként érdemes rugalmas és költségtakarékos növényvédelmi csomagokban gondolkodni.

Repcebolha támadja a kikelő repcét
Repcebolha támadja a kikelő repcét
KÉPGALÉRIA
Repcebolhák tömegesen Súlyos repcebolha kártétel Zsombor fertőzés repcében Erős gyom konkurencia repcében
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Gyengítő gyomosodás

A gyomos repce kifagyásának esélye halmozottan nő. A gyengén télbe menő repce aztán tavasszal is nehezebben indul, később pedig a szárazságot is rosszabbul tűri. Ezért lehetőleg már a repce kelése előtt gondoskodni kell a konkurencia kiiktatásáról. Ha nincsenek problémás gyomok a táblában, akkor a lehető legszelídebb, a repcére nézve legkíméletesebb hatóanyagokhoz nyúljon! A zsomboros-pipacsos területek fokozott odafigyelést igényelnek, ebben az esetben már keményebb szerkombinációkra lesz szüksége. Ha a preemergens kezelés elmaradt, még mindig választhat olyan csírázásgátló szert, amelyik a kelőfélben lévő gyomokat kiviszi. Ezek a rugalmas készítmények pre- és korai posztemergensen is bevethetők, így időt nyerhet.

Repcekártevők

Meleg szeptemberi időjárásban a legnagyobb veszélyt a repcebolhák jelentik: pár nap alatt tarra tudják rágni a csíranövényeket. Erős gradáció idején a csávázás sem véd ellenük, muszáj az állományt is rovarölőzni. A támadást túlélt repce később is gyengén fejlődik, rosszul telel. A repcedarázs lárvája először a levelek fonákán hámozgat, majd lyuggat, karéjoz, súlyos esetben szintén tarrágást okoz. Száraz, meleg nyarak után a vetési bagolylepke lárvája, a mocskospajor is képes hatalmas károkat okozni. A zsenge repce talajfelszín közeli szárrészét elrágja, a növényi részeket a talajba húzza. A kis káposztalégy nyüve az utóbbi időkben nagyon terjed: a gyökérnyakba berágva gyengíti, pusztítja a repcét. Mivel ezek a fajok más-más időszakban károsítanak, ezért olyan inszekticidet érdemes ellenük választani, amelyik tartamhatással rendelkezik és gázosodik, így a rejtettebb helyeken meghúzódó rovarokat is elpusztítja.

 Ütős megoldás a gyom- és a rovarproblémára

Mivel egy hónapon belül szüksége lesz herbicidre és inszekticedre is, keressen költséghatékony csomagokat. Csomagban vásárolni nemcsak gazdaságos, de kényelmesebb is: egyszerre takarít meg pénzt és időt az őszi munkacsúcsban.

A Protect csomag tartalmaz egy herbicidet és egy rovarölő szert is. Utóbbi a Dursban. Ennek hatóanyaga a klórpirifosz-etil, amelyik jól gázosodik, ezért olyan helyekre is eljut, ahová a kontakt inszekticidek nem. Figyelemre méltó, akár tíznapos tartamhatással bír.

A csomag gyomirtó eleme az igények függvényében választható:

       1. Ha csak az általános repcegyomokra számít...

... válassza a csomagot Repce Eco herbiciddel! Hatóanyag-kombinációja minden általánosan jellemző gyomfajt kivisz a táblából. Ez a Repce Eco Protect.

       2. Ha pipacsos-zsomboros is a tábla...

... kérje herbicidként a Repce Flexet! Hatóanyagai egymást kiegészítve kiváló hatást tudnak elérni elérni a problémás magról kelő gyomokkal szemben. Ez a Repce Flex Protect.

       3. Ha kelés után gyomirtana...

... akkor válassza a csomaghoz a Springbokot! Két hatóanyaga a repce vetésétől négyleveles koráig rugalmasan bevethető a legjellemzőbb gyomfajok ellen. Ez a Springbok Protect.

SZAKCIKK

Hogyan hat a Protect csomagok rovarölője?
Dursban hatóanyaga a klórpirifosz. Egy klórozott aromásgyűrűt, foszfort és ként tartalmazó rovarölő szer. Célpontja egy enzim, az acetilkoli...
2017. július 03.

Vissza az ismertetőkhöz