Ismertetők

Száraz tavasz, mégis egyszerű egyszikű gyomirtás kétszikű kultúrákban

Az ötödik országos gyomfelvételezés szerint kapás kultúrákban a legveszélyesebb egyszikű gyomnövények a kakaslábfű (Echinochloa crus-galli), a fenyércirok (Sorghum halepense), a tarackbúza (Elymus repens) és a muhar fajok (Setaria sp.)

Napraforgóban és szójaban a magról kelő egyszikűek ellen eredményesen védekezhetünk vetés után kelés elött pl: dimetenamid-P hatóanyagú Inspector + Grounded gyomirtó szerrel, de az évelő gyomnövények ellen csak a graminiciddel végzett állománykezelés lehet eredményes. A graminicid, kétszikű kultúrnövényekre szuper szelektív gyom irtó szert jelent, ami a fűfélék családjába (Graminae) tartozó egyszikű gyomok ellen hatékony!

Száraz tavaszon a kapásokban használt alapkezelő gyomirtószerek hatékonysága- bemosó csapadék hiányában- nem kielégítő, ilyenkor post technológiával kell megoldani az egyszikű gyomproblémát. Elhúzódó gyomkelés, illetve még sorzáródás előtti záporok hatására a magról kelő egyszikű gyomok olyan tömegben jelenhetnek meg, hogy az már a kultúrnövény termésbiztonságát veszélyezteti. A gyomok tömeges jelenléte a mikroklímát is kedvezőtlenül befolyásolja, ami a betegségek fellépését segíti. Száraz körülmények között az évelő egyszikű fenyércirok és tarackbúza a rizómáiból és tarackjaiból hatalmas gyomborítást tudnak elérni. Így termés csökkentő hatásuk is jelentős. Ráadásul a rezisztens fenyércirok egyre nagyobb problémát jelent Magyarország középső és déli területein.

Napraforgó egyszikű gyomtengerbenMegoldás az egyszikűek ellen

Mind magrólkelő mind évelő egyszikű gyomnövények ellen, postemergensen a nagy szelektivitású Select® Super gyomirtó szer.

A nagy biztonsággal használható termék számos kétszikű kultúrában (napraforgó, repce, mustár, cukorrépa, borsó, burgonya és szója) engedélyezett.

A készítményt a magról kelő egyszikű gyomnövények esetében tömeges megjelenésükkor kell kijuttatni. A kijuttatásnál fontos, hogy a kultúrnövény minél kevésbé akadályozza a gyomirtó szer célfelületre jutását. Ezért sorzáródás elött el kell végezni a kezelést! Erős gyomosodás vagy fejlettebb gyomnövények esetében magasabb dózis alkalmazása indokolt. Évelő egyszikű gyomnövényeknél azok 15–20 cm-es fejlettségénél kell a szert kijuttatni. A Select® Super dózisát a jelenlévő gyomnövények összetétele alapján kell megválasztani:

A Select Super gyomirtó szert 150-250 l/ha lémennyiséggel, finom porlasztással juttassuk ki az egyszikű gyomnövényekre. 3 órával a permetezés után az eső már nem befolyásolja a hatását.

A Select Super hatóanyaga (kletodim) gyorsan translokálódik a szárba és a gyökérbe, a merisztémaszöveteket roncsolja, vagyis a hajtás- és a gyökér osztodó szöveteknél jelentkezik a hatás. Tipikus tünet, amikor a kezelést követő 1 hét múlva a levélzet még egészségesnek látszik ugyan, de az új hajtást már ki lehet húzni a növényből, mivel az osztódószövet már elhalt. A teljes pusztulás és növényszáradás a kezelést követő 14-21 nap múlva lesz látványos.

TERMÉK

Select® Super
Select® Super
Folyékony, speciális gyomirtó szer magról kelő és évelő egyszikűek ellen.

SZAKCIKK

Hogyan hat a kletodim?
A hatóanyag az acetil-koenzim-A-karboxiláz-gátlók (ACC-szintetázgátlók) csoportjába tartozik. Ezek a herbicidek a zsírsavak bioszintézisét g...
2017. augusztus 30.

Vissza az ismertetőkhöz