Ismertetők

Egyszikűek a kétszikű állományban

A gyomok tápanyagot, vizet és teret vonnak el termesztett növényeinktől, ezért súlyos mázsákban mérhető károkat okoznak. Ez annál fájóbb, minél értékesebb az adott kultúra, amilyen a repce is. Megnehezíti a dolgunkat, hogy egyre több a rezisztens gyom.

Kiszorítósdi

 

Aratás után mindig elpereg valamennyi kalászos mag, ami az ősszel elvetettt repcében csíráznak indul.  De sok bosszúságot okoznak más egyszikű gyomok is, például a fenyércirok, a tarackbúza, a nagy széltippan és a parlagi ecsetpázsit. Ezek országos léptékben a leggyakoribb egyszikű szántóföldi gyomfajokká váltak – köszönhetően a gabonatúlsúlyos vetésforgóknak és a csekély szerrotációnak is. Gyakorlatilag minden táblában számolni kell a jelentékükkel. A gyomok már ősszel sok tápanyagot vonnak el a kultúrnövénytől, és miközben a helyért versengenek egymással, a repce is felnyurgul. Ez növeli a kifagyásának veszélyét. Betakarításkor pedig mázsákban mérhető veszteséget fog okozni a gyomosodás. Kétszikűekben szerencsére viszonylag könnyen kiirthatók az egyszikű konkurensek.

 

Ideje szert váltani!

 

A szulfonil-urea, imidazolinon és a floraszulfam hatóanyagú szerek valamennyien az aminosavak bioszintézisét gátolják (ALS-gátlók), és igen elterjedt herbicidnek számítanak a mezőgazdaságban. Elég, ha csak a napraforgón belül az „imis” hibridek bő 70%-os területarányára gondolunk. Sajnos, az egyszikű gyomok különösen hajlamosak rezisztenssé válni az ALS-gátlókra: 3-5 év folyamatos – és kizárólagos! – használatuk mellett képesek kifejleszteni az ellenálló képességet. Nyugat-Európában – de hazánkban is – megfigyelhető a rezisztens biotípusok terjedése. Tanulság: váltogatni és kombinálni kell a különböző hatóanyagokat.Rezisztenciatörő, szelektív egyszikűirtó

Nem akadály a szulfonil-ureárával dacoló fenyércirok sem, ha ACC-szintetázgátlót választunk egyszikűirtónak.

Amennyiben kalászos gabona-árvakelés, fenyércirok, széltippan, rozsnok, ecsetpázsit (vagy más egyszikű) az egyetlen irtandó gyom a táblában, akkor jó megoldás a kiiktatásukra a Select Supert. Az évelőek közül általában a fenyércirok a legérzékenyebb rá, és ami különösen jó pont: a szulfonil-ureákra érzéketlenné vált biotípusait is kiviszi. Kletodim hatóanyaga révén a szer rezisztenciatörőként működik a technológiában.

Fontos, hogy a vegyszerhasználatban a rotációt fentartsuk, és ezzel újabb rezisztens alakok megjelenését megakadályozzuk. Lényeges az is, hogy a gyomok érzékeny stádiumában és az ajánlott dózisban permetezzünk! A készítményt a magról kelő egyszikű gyomnövények esetében gyökérváltásukkor, 1–3 leveles korban kell kijuttatni. Gabona-árvakelés esetén a gyökérváltás és a bokrosodás kezdete közötti időszakban célszerű a kezelést elvégezni. Erős gyomosodás vagy fejlettebb gyomnövények esetében magasabb dózis alkalmazása indokolt. Évelő egyszikű gyomnövények ellen azok 15–20 cm-es fejlettségénél kell a szert kijuttatni.

TERMÉK

Select® Super
Select® Super
Folyékony, speciális gyomirtó szer magról kelő és évelő egyszikűek ellen.

SZAKCIKK

Hogyan hat a kletodim?
A hatóanyag az acetil-koenzim-A-karboxiláz-gátlók (ACC-szintetázgátlók) csoportjába tartozik. Ezek a herbicidek a zsírsavak bioszintézisét g...
2017. augusztus 30.

Vissza az ismertetőkhöz