Ismertetők

Gyakran a napraforgóban kell megoldani az előveteményben elszaporodott egyszikűek eltakarítását.

A fenyércirok, kakaslábfű, a rozsnokok és muharfélék, valamint számtalan társuk akár 10-15%-al csökkentheti a termést, növeli a fungicides kezelések  szükségét, nehezíti a betakarítást, rákényszeríthet a deszikkálásra.

Egyszikű gyomok mindenhol nőnek, és kevés helyen - legelő, kaszáló esetleg golfpálya - örülünk nekik.

A napraforgó termesztőinek igen csak gondot okoznak. Vizet, tápanyagot vonnak el a termesztett növényektől, sőt árnyékoló hatásukkal gátolják a fotoszintézist, tehát összességében csökkentik az elérhető termés mennyiségét. Jelentős felszaporodásuk esetén párásabb mikroklímát teremtve elősegítik a betegségek kialakulását. Növelik a szklerotínia, diaporte, alternária- esetenként a fóma, később a botritisz járványok kialakulásának esélyét. Így rontják a termés minőségét és csökkentik az olajtartalmat. Ennek kiküszöbölésére több drága gombaölőszeres beavatkozásra lesz szükség.

A napraforgóval együtt fejlődő fűfélék- ha időben ki nem irtjuk- gátolják a beérést, nehezítik a kombájnok munkáját, így drágábban, nagyobb veszteséggel és lassabban haladhat a betakarítás. Száraz időben is kénytelenek leszünk deszikkálni, sőt a betakarított termény szárítására is sor kerülhet.

Összességében rendkívül sok bosszúságot, extra költséget és termést takaríthatunk meg egyszikű ellenségeink eltüntetésévelSelect®Super a szuper szelektív

A kultúrnövényre teljes mértékben szelektív- semmiféle károsodást,  termés-depressziót nem okoz.

 Rezisztens gyomok ellen is szuper- gyakorlatilag valamennyi fűféle ellen hatékony és sehol nem fordult elő hatékonyság csökkenés, rezisztencia fellépése.

Fűfélék felszámolása felsőfokon: a napraforgó valamennyi fenológiai stádiumában használható, és az összes egyszikű gyom elpusztítására alkalmas készítményt nagyon nehéz találni. A Select®Super minden kritériumnak megfelel: napraforgóban, még késői alkalmazás esetén sem okoz sárgulást, a rezisztens fenyércirkot is kiirtja és a más egyszikű irtóknak ellenálló gyomok sem jelentenek akadályt:

 

Állomány gyomirtás- álom gyomirtás?

A magról kelő egyszikű gyomok ellen jó néhány preemergens herbicid áll rendelkezésre. Ezek azonban csak a fűfélék egy része ellen hatnak és csak megfelelő mennyiségű csapadék esetén fejtik ki hatásukat. Az évelő egyszikűek ellen alapvetően hatástalanok, így használatuk inkább segíti térhódításukat. Az állománykezelésre használt Select®Super  költségtakarékos, mert csak ott kell használni, ahol a kikelt gyomok ezt indokolják, sőt a területet borító egyszikűek figyelembevételével választhatjuk meg az optimális dózist. A védekezés hatékony, mert válogatás nélkül pusztítja el valamennyi egyszikű gyomot, amelynek a levelére kerül. Hatása tartós, mert a rizómák következő évi kihajtását  töredékére csökkenti. Használata biztonságos, mert kijuttatást követő egy órán belül  felszívódik.

Hol hatékony- hogyan használjuk?

A Select®Super hatékonysága Egyaránt kiváló eredménnyel irtja a magról kelő egyszikűeket és az évelőket, úgy a tarackosokat, mint a rizómásokat. Megfelelő időzítéssel lényegesen növelhetjük hatékonyságát. A magról kelő füvek a gyökérváltás stádiumában (3-4 leveles korban) a legérzékenyebbek. Ilyenkor akár 0,4-0,5 liter/ha Select Super is látványos eredményt ad, 4 levél felett, viszont 0,6-0,8 liter/ha kijuttatása ajánlott. Az évelő egyszikűek feltétlenül rendelkezzenek megfelelő nagyságú levélfelülettel, tehát minimum 10-15 cm nagyságúak legyenek! Igazán jó eredményt úgy érhetünk el, ha van türelmünk kivárni a 30 cm-t, ugyanis így több esélyünk lesz a későbbi újrahajtás megelőzésére is, valamint a menet közben kikelt füvek is elpusztítására.

A fenyércirok, a nád, a tarackbúza kiirtása érdekében a tartalék tápanyagok felhalmozódásának idejét válasszuk, azaz a nyár végi- ősz elejei időszakot. Ilyenkor szállítódik el a hatóanyag a tarackok és rizómák legtávolabbi pontjáig is, megakadályozva az alvórügyek következő évi kihajtását. A fenyércirok felszámolásához elég 1,4-1,6 l/ha kipermetezése, de nád ellen minimum 2,0 liter szükséges.

A Select®Super használata  Permetezéstechnika: a gyomok levelén keresztül szívódik fel, ezért szükséges a permetlé jó porlasztása, vagyis a kis (02-04-es) fúvóka, és a nagy (3-3,5 bar) nyomás használata. Időjárás: a nyitott sztómák segítik a gyors felszívódást, ennek, pedig a hűvösebb, párásabb idő kedvez. Célszerű tehát a kora reggeli, vagy késő délutáni – egyébként is szélcsendesebb- időszakot választani. A hajnali harmat felszáradását, viszont meg kell várni, mert lefolyik a permetlé. Töménység: ne hígítsuk túl, hektáronként maximum 200-250 liter víz az optimális. A fentiek figyelembevételével eredményesen oldhatjuk meg a fű kérdést napraforgónkban.

TERMÉK

Select® Super
Select® Super
Folyékony, speciális gyomirtó szer magról kelő és évelő egyszikűek ellen.

SZAKCIKK

Hogyan hat a kletodim?
A hatóanyag az acetil-koenzim-A-karboxiláz-gátlók (ACC-szintetázgátlók) csoportjába tartozik. Ezek a herbicidek a zsírsavak bioszintézisét g...
2017. augusztus 30.

Vissza az ismertetőkhöz