Ismertetők

Fenyércirok és más tarackosok a táblában érés idején?

Amikor deszikkálásról beszélünk, tulajdonképpen két hatóanyag jöhet szóba: a felszívódó – és ezért lassabban ható – glifozát, illetve a kontakt, gyorsan perzselő diquat. Legalább 4 olyan helyzetet tudunk, amikor ésszerűbb a glifozáthoz nyúlni.

A talaj nem homogén a táblában, pontonként más a tápanyagszolgáltató és vízmegőrző képessége. Ezért a termés érése is – a maga természetes útján – heterogén ütemben zajlik a táblában. Ez különösen a pergésre hajlamos repcénél aggasztja a kombájnolásra készülő gazdát, de a napraforgó-állomány cséplési veszteségét is növeli az egyenetlen száradás. Deszikkálással nemcsak a mennyiségi veszteségek csökkenthetők a betakarítás során, de mérsékelhetők a gombás betegségből eredő minőségi károk is. Megsemmisítjük vele a gyomokat is, a kombájn munkáját ezzel is könnyebbé tesszük.

Azok a helyzetek, amikor célszerűbb a glifozáthoz nyúlni, a szer szisztemikus hatásából következnek. 

1. Sűrű az állomány, vagy sok a gyom

Ha a napraforgót nem sikerült megóvni a gyomosodástól, akkor egy kontakt szerrel már nehezen érünk célba. A felszívódó glifozáttal viszont nem szükséges teljesen lefedni a növényt, a hatóanyag bármely pontról eljut a gyökerekig. A szulfonil-ureára rezisztens fenyércirkot napraforgóban jól lehet irtani ezzel a módszerrel.

2. Van időnk

Nem sürgetnek sem kórokozók (pl. fehérpenész), sem kártevők (pl. repcebolha) a gyors cselekvésre. Tiszta és egészséges az állomány. A tányérban még csak kétharmadrészt érték el a biológiai érettséget.

3. Sok időre van szükségünk

Nagy a napraforgóterület. Egyszerre kell lekezelni az állományt, viszont nem tudjuk egyszerre betakarítani. A lassan ható deszikkálóval programozni lehet a betakarítás idejét.

4. Tartósabb eredmény

A 10-12 napos száradás egyenletesebb és tartósabb eredményt hoz, mint az életciklus hirtelen befejezése. A lassan száradó állomány jól viseli az esőt is, a front elvonultával is jól kombájnolható.

Ne sodródjon el!

A glifozát-készítmények totális herbicidek. Mivel felszívódó hatásúak, a legkisebb hiba is nagy kárt okoz a szomszédos táblában. Biztonsági okokból elsodródásgátlóval együtt kell őket alkalmazni. Válasszunk olyan adalékanyagot a glifozáthoz, amelyik jelentősen javítja a szórásképet. Jó pont, ha az elsodródásgátló a permetlé habzását is csökkenti, illetve javítja a vízminőséget. A glifozát a hozzáadott víz pH-jára és keménységére is érzékeny, ezért az adalékanyagnak ezt is kezelnie kell.Magas hatóanyagtartalom, pontos kijuttatás

A piacon kapható legtöményebb glifozát-kálium só a Roundup Mega. Elsodródását a Companion Gold adalékanyag minimálisra csökkenti. 

A Roundup Mega 450 g/l glifozátot (551 g/l glifozát-kálium só) tartalmaz, ami kimagasló hatóanyag-koncentráció. Hatékonyságát fokozza a transorb technológia, amely jobb tapadást biztosít a szernek, oldja a viaszréteget, így megnöveli a levél felületének átjárhatóságát, valamint fokozza a hatóanyag felvételét, gyorsítja a gyökérbe jutását.

A hatáskifejtést a Companion Gold adalékanyag is fokozza:

A szerpárossal pontosan, hatékonyan tud dolgozni, az egyöntetű száradás garantált. A Companion Goldról itt tudhat meg többet.

TERMÉK

Roundup Mega
Roundup Mega
A legmagasabb hatóanyagtartalmú totális gyomirtó szer, transorb technológiával.

Companion Gold®
Companion Gold®
Két hatóanyagot, poliakrilamidot és ammónium-szulfátot tartalmazó adjuváns készítmény.

KÍSÉRLET

VIDEO

SZAKCIKK

Hogyan hat a Roundup Mega?
A készítmény hatóanyaga a glifozát káliummal alkotott sója, méghozzá nagy töménységben.  A szer bizonyos aminosavak szintézisét gátolja, mel...
2017. július 28.

Hogyan működik a Companion Gold?
A Companion Gold adalékanyag két komponense a poliakrilamid és az ammónium-szulfát.
2017. július 14.

Vissza az ismertetőkhöz