Ismertetők

Milyen mértékű károsítást tud okozni a napégés?

A növények a vegetáció során nem csak a vizet, tápanyagot igényelnek, de a növekedésükhöz, fejlődésükhöz elengedhetetlen a napfény.

Ezáltal a növény a fotoszintézis útján képes lesz cukrokat és szénhidrátok előállítani, ami a fennmaradásukhoz szükséges.

A napégés az elmúlt években egyre gyakoribbá váló jelenség. Egyre jellemzőbb a nyári hőség, erős UV sugárzás, amely ellen a növény nehezen tud védekezni. Nagyon sok zöldségfélét érint ez a probléma. Az ellene való védekezés kulcsfontosságú, mivel az így károsodott termést könnyebben támadják meg a kórókozók, kártevők, valamint az esztétikai kár miatt szinte eladhatatlanná válik.

A napégés során főleg a termés károsodik, viszont a leveleken is megjelenhet levélszél száradás vagy fehér foltozottság tüneteként. A termések az erős sugárzás következtében barnulhatnak, a szövetek gyengülnek, a termés megpuhul, majd ezután rothadásnak indul.

 

Napégés uborka levelén Napégés tünete paprikán

 

Az ilyen tünetek megjelenése után már késő bármit is tenni, ilyenkor mindig megelőző kezelésekkel tudunk védekezni a káros behatások ellen.Erősítsük meg a bőrszövetet!

A Prosilicon lombtrágya megoldást nyújt ezekre a problémákra, mert hatását a növé­nyek bőrszövetének erősítésével fejti ki.

A növényi viaszhoz kötődik, így nagyon jó az eső­állósága. A kálium és szilikát hatóanyaga be­épül a termés bőrszövetébe, megvastagítva azt, így nehezebben reped fel a termés. Fény­visszaverő hatásának köszönhetően magas UV sugárzás esetében védelmet nyújt nap­égés ellen. Erősen lúgos kémhatása gomba­ölő mellékhatással ruházza fel. Mindezen tu­lajdonságok segítik a növényt a különböző stresszhelyzetek leküzdésében, továbbá nagy előnye, hogy más hasonló termékekkel ellen­tétben nem festi meg a kezelt felületet, így nem okoz a növényen „esztétikai kárt”.

A kálium fontos szerepet játszik a gázcserenyílások működtetésében és a fotoszintézisben, valamint szerkezeti elemként szilárdítja a sejtfalat.  Ezért a szárazságtűrés kulcsfontosságú elemeként tekintünk rá. Ha a Föld második legkeményebb ásványi anyagával, a szilíciummal együtt adagoljuk a növénynek, akkor a héj vastagítása révén képes megvédeni az érő gyümölcsöt is.  A szilícium a sejtfal természetes alkotóeleme, de nem mobilis a növényben. Ezért már a termésfejlődés kezdetekor oda kell juttattunk, ahol a legnagyobb szükség lesz rá: a gyümölcskezdeményre. A káliummal együtt ezután már elvégzi a feladatát: belülről fogja megerősíteni a bogyók héját. Így felvértezve az időjárás ellen garantált az ép termés és a kórokozók sem tizedelhetik meg a termést.

TERMÉK

Prosilicon
Prosilicon
Bőrszövet-erősítő, bogyórepedést megelőző lombtrágya. Ökológia gazdálkodásban is használható!

SZAKCIKK

Hogyan védi a termést a Prosilicon?
Kálium–szilikát tartalmának köszönhetően fejti ki hatását.
2018. május 10.

Miért fontos a kálium és a szilícium a növénynek?
A növények testét sem csontok nem szilárdítják, sem kitinpáncél nem védi, de megvannak az eszközeik hozzá, hogy megszilárdítsák magukat: kál...
2017. július 28.

Vissza az ismertetőkhöz