Ismertetők

Hogy a megszokott termésszintek ne csökkenjenek!

Bizonyára sok termelőhöz eljutott a hír, hogy az Európai Unió 2030-ra stratégia célnak tűzte ki, hogy a felhasznált műtrágyák mennyiségét legalább 20 %-kal mérsékelje, illetve 50 %-kal csökkentse a tápanyagok kimosódását és ezzel egyidejűleg fenntartsa a talajok termőképességét.

Az biztos, hogy a tápanyagok sem megújuló erőforrások és valamikor a nem is távoli jövőben ki fognak merülni. (Arról megoszlanak a vélemények, hogy mikor, de az optimista jóslatok szerint is ez pár 100 év múlva bekövetkezik.) A Föld egyre növekvő népessége és ezzel párhuzamosan növekvő élelmiszer igénye csak fokozza a problémát.

Mit tehetünk majd annak érdekében, hogy a megszokott termésszintek ne csökkenjenek?

A megoldás nem lesz egyszerű, de nem is lehetetlen. Egy biztos, szemléletváltásra lesz szükség és tudatosítani kell magunkban, hogy a talaj nem élettelen, hanem épp ellenkezőleg egy élő és összetett ökoszisztéma. Törekedni kell arra, hogy a növényeink tápelemigényének minél nagyobb részét a talajok természetes tápanyagszolgálató képességéből fedezzük. Ehhez viszont fenn kell tartanunk az egészséges talajéletet, mely eredményeképpen a lebomlási és mállási folyamtokból a növények számára felvehető tápanyagok szabadulnak fel. Ennek egyik kulcskérdése a megfelelő talajszerkezet és szerves anyagtartalom (humusz) fenntartása.

Ehhez járulhatnak hozzá a különböző talajbaktériumok. Ezek a hasznos mikroorganizmusok számos feladatok ellátnak talajban, mint például:Segítő baktériumok

Újszerű megoldást jelenthetnek a hagyományos ásványi és baktérium trágyát kombinációi.

Ennek egyik jó példája a PS Vital nevű készítmény, ami a már jól ismert mikrogranulált műtrágya, a Pannon Starter és egy talajbaktérium kombinációja. A termék hatékonyságának kulcsa a kijuttatási mód. Vetéssel egymenetben közvetlenül a mag alá, a fejlődő növény gyökerének mikrokörnyezetébe kiadott műtrágya szinte veszteség nélkül hasznosul. A baktériumok pedig kapcsolódhatnak a növények gyökeréhez és számosságuk okán - mivel kis talajtérfogatban koncentrálódnak - igen versenyképesek lesznek a bennszülött törzsekkel szemben, így ki tudják fejteni hasznos tevékenységüket. Ez a PS Vital termék esetében a nitrogén megkötés, a foszfor mobilizáció (a műtrágyából is!), az auxin szintézis és az esetleges káros polifenolok lebontása.

És milyen termésnövekedést lehet ezekkel elérni?

Beszéljenek a számok!

 


Vissza az ismertetőkhöz