Ismertetők

Csapadékos időjárás esetén támadhat a borsóperonoszpóra

Csapadékos, hűvös tavaszi időjárás esetén megnő a peronoszpóra fertőzés esélye a borsó kultúrában, ami veszélyezteti a nagy termés elérését.

A borsóperonoszpóra (Peronospora pisi) legfontosabb fertőzési forrása a vetőmag, ahol a kórokozó micéliummal a maghéj alatt és oospórával a maghéjban telel át. További fertőzési források még a talajon lévő növénymaradványok, melyekben a gomba nagyszámú oospórái találhatók.

A fertőzött magból beteg növények fejlődnek, ha pedig a kórokozó a fertőzött növénymaradványokról kerül a növényre, akkor lokális foltok alakulnak ki. A gomba sporangiumait a légmozgás terjeszti. A növényre került sporangiumok csíratömlője a sztómán keresztül bejut a növény szövetébe és megfertőzi azt.

A kórokozó számára a hűvös, párás, csapadékos tavaszi időjárás kedvező. Jellegzetes tünetet mutat a levél fonákán megjelenő lilásszürke sporangiumtartó gyep.Kombinált hatású gombaölő szer

A Kupfer Fusilan® WG zöldborsóban elsősorban a peronoszpóra ellen hatékony, de magas réztartalmának köszönhetően hatása más gombákra és baktériumos betegségekre is kiterjed.

A kezeléseket az előrejelzésekre alapozva, a be­tegség tüneteinek megjelenése előtt kell meg­kezdeni. Mivel a cimoxanil hatóanyagnak kutartív hatása is van, így ha a növényen megjelennek a peronoszpórafertőzés kezdeti tünetei, akkor azt még idejében lehet blokkolni.

Dózisa: zöldborsóban 2,2-2,5 kg/ha. A magasabb dózis alkalmazása csak erős fertőzés esetén javasolt.

Zöldborsó (viaszos levelű) növénynél tapadás­fokozó adalékanyag (pl. Designer®) hozzáadása szükséges. Nagy mennyiségű csapadék után a viaszréteg gyengülhet, ami a rézérzékenységet fokozza, ezért ilyenkor javasolt az alacsonyabb dózisokkal elvégezni a kezeléseket.

 

TERMÉK

Kupfer Fusilan® WG
Kupfer Fusilan® WG
Kombinált hatású granulált gombaölő szer.

SZAKCIKK


Vissza az ismertetőkhöz