Ismertetők

A csendes „árgyilkos” gomba

Minden évben rizikó a fusarium. Még látható tünet nélkül is lehet értékhatáron túli toxintartalma terményének.

Hogyan alakulhat ki fuzáriumjárvány?

A járványok kialakulásának három feltétele ismeretes:

A járványkitörés akkor következik be, ha ezek a feltételek térben és időben egybeesnek. A fuzáriózis esetében ez annyit jelent, hogy fajtánk fogékony, és fogékony fejlettségi állapotban (kalászolás–viaszérés) is van, az időjárás eközben csapadékos, párás és kellőképpen meleg, s mindemellett a területen nagy mennyiségű fertőzőanyag áll készen a támadásra(ld. elővetemény). A kórokozók számára kedvezőek a mélyebb fekvésű, szélvédett búzatáblák, ahol magasabb a páratartalom, s lassabban szárad fel a növényzet. A tápanyaggal (Azospeed) jól ellátott állomány kevésbé betegszik meg.

Az előző évi növénymaradványokon képződött aszkospórák és konídiumok csapadék hatására felverődnek a kalászokra, és megfertőzik őket. A gombák a gázcserenyílásokon, a tenyésző csúcson és az epidermiszsejtek között támadnak. A pollen táptalaj a spórák csírázásához.

Kalász- és szemfertőzés kalászhányástól a szemek kiteléséig (viaszérés) alakulhat ki, mintegy 4-5 hetes időszakban. A búza legérzékenyebb fenológiája a teljes virágzás kezdetétől a végéig tart.Kalászvédelem és juvenilizáló hatás

A Green Star úgy lett megalkotva, hogy egyesítse a két kiváló hatóanyag legjobb tulajdonságait.

A tebukonazol szisztémikus mozgása és a trifloxistrobin mezosztémikus tulajdonsága együtt az elképzelhető legkomplettebb hatást eredményezi. A Green Star alkalmazása során a legjobb eredményeket akkor érünk el, ha a betegségek megjelenése előtt, preventíven alkalmazzuk. A kezdeti fertőzéseket jól blokkolja, beszárítja. A hatóanyagok szinergiája miatt, hosszú tartamhatást tapasztalunk.

A Green Star trifloxistrobin tartalma miatt pozitívan avatkozik be a növény anyagcseréjébe. Az anyagcsere felgyorsul, zöldebb lesz a növény, így a szerves anyagok beépülése a termésbe fokozódik. Ha a termesztéstechnológia más elemeivel összehangoljuk (műtrágyák, fejtrágyák, fajta, víz, növényvédelem, stb...), így a Green Star  alkalmazásával jelentősen nőhet a termés mennyisége és minősége.

A Green Star gombaölő szer mind lombkezelésre, mind kalászvédelemre (tebukonazol tartalma miatt) alkalmas. Lombkezelés esetén a növények lombtömegét jelentősen növeli és egészségesen tartja, így nagyobb és egészséges lombozat több assszimilátát tud a szemek kitelítődéséhez rendelkezésre bocsátani.

Green Star a tebukonazol tartalma miatt alkalmas kalászvédelemre is. A tebukonazol gyorsan felszívódik a növénybe, és mivel a kalászból már nem vándorol el, így hosszantartó védelmet ad más betegségek mellett a kalász legproblémásabb betegsége, a fuzárium ellen. Természetesen a zöldítő hatását ilyenkor is kifejti.

A növény fejlettségét tekintve, fuzárium elleni védekezésnél legtöbbször a virágzáskori (BBCH 65) permetezés adja a legjobb eredményt. Ha célzottan a fuzárium ellen védekezünk, duplaréses fúvókák és magasabb lémennyiség használata jelentősen növeli a hatékonyságot.

TERMÉK

Green Star®
Green Star®
Prémium gombaölő szer az őszi búza betegségei ellen egyedülálló gyári kombinációban!

KÍSÉRLET

Fungicidek hatása a búza terméseredményére
3 kezeléssel egy hosszabb védelem, azonos költségszint mellett. 0,5 t extra hozam, mely több mint 20 000 Ft/ha nyereségtöbbletet eredményez ...
2017. november 08.

SZAKCIKK

Táplálunk és védünk a kalászosokban is
Az őszi búza kikalászolása és korai érése közötti 4-5 hetes fázisban, időjárási körülményektől függően ki van téve számos gombafaj, köztük a...
2019. március 12.

Vissza az ismertetőkhöz