Ismertetők

Levél- és kalászbetegségek pusztító hatása őszi búzában

A gombabetegségek a fotoszintetizáló levélfelület leszárításával komoly károkat képesek okozni, a termést akár 60%-kal is csökkenthetik.

Szeptóriás búzalevél
Szeptóriás búzalevél
KÉPGALÉRIA
Kalászfuzárium Lisztharmat fertőzés búza tövén
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

A sikeres és nyereséges gabonatermesztés egyik alapfeltétele a növényvédelmi és növénytáplálási technolóhiai elemek összhangjának megteremtése. Ennek fontos eleme a kórokozók elleni védelezés. A kalászosok betegségeit két nagy csoportra osztjuk: nekrotróf és bitróf  kórokozók.

A nekrotróf kórokozók (szeptória, helmintospórium, fuzárium) az elhalt búzalevélen szaporodnak fel, és ha az időjárási és környezeti körülmények lehetővé teszik, akkor fertőzik meg a fiatal, egészséges leveleket. A fertőzés általában alulról felfelé halad végig a növényen. Nehéz elllenük védekezni, mert a gyakorlatban használt felszívódó gombaölő szerek az elhalt levéllemezekben nem tudják kifejteni hatásukat. Csak kontakt szerekkel védekezhetünk ellenük.

A biotróf kórokozók (lisztharmat, rozsda) az élő, viszonylag zsenge növényi részeket támadják meg, bárhol megjelenhetnek a növényen. Ellenük felszívódó szerekkel lehet szép eredményt elérni.

Ezek a betegségek – évjárattól függően – védekezés nélkül a termés akár 60-70%-át is elvihetik.Védekezés a búza levél- és kalászbetegségei ellen

Őszibúzában és tritikáléban levél és kalászbetegségek ellen a Fezan Plus nyújt megoldást. Kiemelkedő hatékossággal dolgozik a szeptória és a fuzárium fertőzés ellen.

KÉPGALÉRIA
Szeptória fertőzés blokkolva
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Átlagos időjárási körülmények között egy évjáratban két gombaölőszeres védekezést végeznek a termelők őszi búzában. Az első permetezés a lombozat megvédésére irányul, a második a kalász védelmét célozza meg. A szeptoria, a helminthospórium és a  lisztharmat kora tavasszal jelennek meg, ezek ellen célszerű a gyomirtással egy menetben vagy legkésőbb két-három nóduszos korban védekezni. A Fezán Plus klórtalonil tartalma miatt kifejezetten hatékony a szeptoria ellen. A Fezan Plus dózisa ilyenkor 3 l/hektár, amit célszerű 200-150 liter/hektáros lémennyiséggel kijuttatni.

Kalász hányás idején, ha csapadékos, párás, ködös az időjárás, akkor a fuzárium veszély igen nagy. A Fezan Plus magas segédanyag tartalma miatt, a permetcseppek szépen terülnek és jól fednek, a kalász egyenetlen felszíne ellenére gyakorlatilag kalászorsóig be tudnak hatolni, illetve a tebukonazol felszívódását fokozva rövidebb idő alatt több hatóanyag jut be a növénybe. A dózis itt is ugyanaz, mint lombkezeléskor, viszont a kijuttatástechnológiával (pl. kétréses fúvóka alkalmazása) sokat tudunk javítani még hatékonyságán.

KÍSÉRLET

Fezan Plus hatása a lisztharmatra
A Debreceni Egyetem vizsgálta a Fezan Plus hatását a GK Élet búzafajtán lisztharmatra, középparcellás kísérletben.
2017. május 12.

Fezan Plus hatása a sárgarozsdára
A Debreceni Egyetem vizsgálta a Fezan Plus hatását a GK Élet búzafajtán sárgarozsdára, középparcellás kísérletben.
2017. május 12.

Fungicidek hatása a búza terméseredményére
3 kezeléssel egy hosszabb védelem, azonos költségszint mellett. 0,5 t extra hozam, mely több mint 20 000 Ft/ha nyereségtöbbletet eredményez ...
2017. november 08.

SZAKCIKK

Szeptóriás levél és pelyvafoltosság búzán
A szeptóriás levél- és pelyvafoltosságot búzán a Septoria tritici (Mycospherella graminicola) vagy a Septoria nodorum (Leptosphaeria nodorum...
2017. május 14.

A Fezan hatóanyagai
A Fezan Plus két hatóanya a tebukonazol és a klórtalonil.  
2017. május 11.

A Fezan Plus hatásmechanizmusa
A Fezan Plus egyedülálló gyári kombináció! Két eltérő hatásmechanizmusú, kontakt és felszívódó hatóanyagú gombaölő szer kombinációja.
2017. május 11.

Vissza az ismertetőkhöz