Ismertetők

Minden földben ott a szklerotínia!

Önnél hány évente kerül ugyanabba a táblába napraforgó vagy repce, esetleg szója? Még ideális vetésforgó mellett sincs teljesen biztonságban a fehérpenészes rothadástól!

 

Nincs szűz föld!

A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) gombája egy polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat is „kedveli”: a repcét, a napraforgót és a szóját. A gombabetegség kitartóképletei, a szkleróciumok, akár 20 éven át is ugrásra készen várják a tápnövényüket.  Ott, ahol szűk a vetésforgó, óriásivá nő kórokozónyomás a földben, és egy nedvesebb évjáratban a fehérpenészes szártőrothadás a repcetermés 40-50%-át is elviheti. Zárt állományokban – ha a fertőzéshez szükséges ideális körülmények fennállnak ­–, akkor a gomba mindig jelen van 5-10%-os mértékben.

Győződjön meg róla a saját szemével!

Aratás után a tarlón maradt szárat nyissa szét. Néhány próbálkozás után meg fogja találni benne a szállítószövetet behálózó fehér micéliumszövedéket és a fekete szkleróciumokat is. Ezeket fogja betárcsázni, és kockáztatni vele a következő években a termésbiztonságot. Totális megoldás sajnos nem létezik a fehérpenész-problémára, reális célként csak a kórokozók számának minimalizálását tűzheti ki célul ­­ – de ezt meg is kell tennie. Keressen hozzá természetes szövetségest! Szerencsére a talajban hasznos mikroorganizmusok milliárdjai is tevékenykednek. Közülük néhányat már a szolgálatunkba állítottunk.Természetes szövetséges szkelrotínia ellen

A környezet iránt elkötelezett, hosszú távon gondolkodó termelőnek érdemes biológiai szövetségest keresnie a fehérpenészes rothadás ellen.

A talajban élő Coniothyrium minitans hiperparazita gomba a szkleróciumokkal táplálkozik. Ennek spóráit és micéliumait tartalmazza a Contans nevű biológiai készítmény. A természetes gombaölő anyagot magágykészítéskor érdemes bedolgozni a talajba, vagy preemergensen is kipermetezhető, ha belátható időn belül esőre számítunk – mert a gombának be kell jutnia a talajba. Rendszeres használata mellett jelentősen csökkenthető a talaj szkleróciumtartalma.

KÍSÉRLET

SZAKCIKK

Így dolgozik a Coniothyrium!
A hiperparazita gombát elpusztult fehérpenészből izolálták sok évvel ezelőtt. A Coniothyrium minitans a szklerotínia kitartóképleteit parazi...
2017. július 11.

Vissza az ismertetőkhöz