Ismertetők

Szélbe szórt szer – a permetlé java elsodródik

Ha a gyomirtószer alkalmazása esetén túl kis cseppmérettel dolgozunk, akkor a permetszer egy része elsodródik a levegőben, ami kárt is okozhat, de a herbicid hatékonysága mindenképpen csökken. Épp így gondot okozhat a túl nagy cseppméret, vagy a növényvédő szerhez kevert víz minősége. A kiszórt hatóanyag egy része sosem ér célba – mintha kidobtuk volna.

A glifozát esetében előírás, hogy a permetlé elsodródását segédanyaggal csökkentsük. Az elsodródás azonban csak egy gond a sok közül, amit orvosolni kell.

Jellemző problémák a permetezés során:

Az állománykezelés során a 100 mikron alatti cseppek elsodródnak a levegőben. Ezzel a szomszédos kultúrákat is veszélyeztethetjük. Viszont, ha az ideálisnál nagyobbak, akkor egyszerűen lepattannak, vagy legördülnek a levél felületéről – ez a permetléhányad nem hasznosul, gyakorlatilag elvész.

A deszikkáló szerekkel gyakran megesik, hogy önmagában a tankba adva 30 perces vizes keverés után stabil, 2 centis habréteg alakul ki rajtuk. Ez permetezésre használhatatlan és akadályt képez a fúvókáknál.

Kemény vízzel történő permetezés során a kalcium- és magnézium-ionok kapcsolatba léphetnek a gyomirtó készítményben só formában lévő hatóanyagokkal, (például a glifozát-sókkal, és nem oldódó vegyületek (kelátok) formájában kicsapódnak, ezzel csökkentik a gyomirtószer hatékonyságát.

Magas pH mellett a glifozát hajlamos a lúgos hidrolízisre, azaz bomlik, csökken a stabilitása, így a hatása is.

 

Ha már fizetni kell egy elsodródásgátlóért, válasszon olyat, ami a felsorolt problémák mindegyikére választ ad!A tökéletes elsodródásgátló

Ha valóban a permetezés hatékonyságát akarja fokozni, akkor fontos, de nem elég kizárólag a permetlé elsodródását megakadályoznia.

A Companion Gold két hatóanyagot, poliakrilamidot és ammónium-szulfátot tartalmaz. A két komponens használatával a termék több ponton is javítja a permetezőszer kijuttatásának minőségét.

 

Ideális cseppméret

A Companion Gold polimer komponense növeli a cseppek felületi feszültségét, így a permetlé cseppméret-eloszlását optimális tartományban tartja. Javul a szóráskép.

 

Szóráskép permetezéskor Companion Gold nélkül és vele

 

Companion Gold hatása a cseppméret-eloszlásra

 

Nem habzik

A tankkeverékbe elsőként adagolt Companion Gold hatékonyan megoldja a habzási problémákat. Félcentis, kezdeti habképződés után 30 perc múlva sem volt további habzás.

 

Habzás: herbicit magában és Companion Golddal

 

Lágyítja a vizet

A Companion Gold megköti a pozitív töltésű fémionokat, vagyis lágyítja a vizet. Így a glifozát is aktív maradhat a permetlében.

 

Glifozát kicsapódása kemény vízben

 

pH-puffer 

A készítmény alkalmazásával a pH 6,2-6,8 közötti tartományban tartható, így a lúgos hidrolízis elkerülhető.

TERMÉK

Companion Gold®
Companion Gold®
Két hatóanyagot, poliakrilamidot és ammónium-szulfátot tartalmazó adjuváns készítmény.

KÍSÉRLET

VIDEO

SZAKCIKK

Hogyan működik a Companion Gold?
A Companion Gold adalékanyag két komponense a poliakrilamid és az ammónium-szulfát.
2017. július 14.

Vissza az ismertetőkhöz