Az enyhe téli időjárás nagy mértékben megkönnyíti a kártevők és kórokozók áttelelését a gyümölcsösökben. Ennek az a következménye, hogy a tenyészidőszak során nagyobb lesz a meghatározó betegségek fertőzési nyomása, emiatt közvetve vagy közvetlenül romolhat az ültetvény jövedelmezősége.
Támad a tűzelhalás:
A tűzelhalás az alma egyik legveszélyesebb betegsége, az ez elleni védekezés meghatározó szerepű a növényvédelmi technológiában. Ez a betegség különösen veszélyes, mert:
Magyarország éghajlati viszonyai kedvezőek a kórokozó számára,
a gazdanövényben rendkívül gyorsan képes terjedni,
a betegség pusztítja a termőfelületet és a termést is, ezen kívül a termelési költségeket is növeli.
A tünetei jól felismerhetők:
Először a virágfertőzés tünetei figyelhetők meg. A csészeleveleken és a virágkocsányon baktériumnyálka jelenik meg, ezután a virágok elhervadnak. Később a terméskezdemények megfeketednek, de nem hullanak le a fáról.
A legfeltűnőbb tünet, a fiatal hajtásokon mutatkozik. Itt a fertőződés a hajtáscsúcsnál következik be, ennek következtében a hajtások elhervadnak, elhalnak és pásztorbot szerűen meghajlanak.
Az ágakon és a törzsön először vizenyős foltok jelennek meg. Ezek később rákos sebekké alakulnak. A kórokozó leggyakrabban ezekben a sebekben telel át, de az is előfordulhat, hogy a látszólag egészséges rügyekben.
A tűzelhalás következtében a fás részek pusztulnak, így csökken a termőfelület, ez közvetett, a virágok és a terméskezdemények fertőződése pedig közvetlen terméskiesést okoz.
Monilia ellen alaposság:
A monília elleni védekezés szintén fontos eleme a gyümölcs kultúrák növényvédelmének. Ez a kórokozó egyaránt veszélyezteti a fán lévő és a betárolt termést. A tünetek itt is nagyon felismerhetők.
A fertőzött gyümölcsön barna folt jelenik meg, ami idővel nagyobbodik, majd körkörös elhelyezkedésű penészpárnácskák (sztrómavánkosok) jelennek meg. Később a gomba micéliuma teljesen átszövi a fertőzött gyümölcsöt, amely összezsugorodik befeketedik, szárazzá és keménnyé válik. Ezt a képletet gyümölcsmúmiának nevezzük.
Ez a kórokozó a tárolás során is továbbterjedhet. Ha egy fertőzött gyümölcs bekerül az egészségesek közé, az képes megfertőzni a többit a paraszemölcsökön keresztül.
Ritka tünete a gyümölcsmoníliának a fekete alma. Ez a tünet a tárolás során lép fel. A fertőzött gyümölcs a tárolás során teljesen megfeketedik és zsíros tapintású lesz, ebben az esetbe nem képez sztrómát.
A monília a fán maradt, vagy a fa alatt lévő gyümölcsmúmiákon telel át, ezért csak a leggondosabb gazdánál nincsenek jelen tavasszal a fertőzési források, de egy nagyobb ültetvényben szinte lehetetlen az összes gyümölcsmúmiát eltávolítani.
Az előbbi betegségek ellen összetett növényvédelmi technológiákkal védekezhetünk. Ebben fontos szerepet kapnak a különböző agrotechnikai eljárások (fertőzött növényi részek és termésmaradványok eltávolítása).
A helyes tápanyagellátás szerepet játszik a növény természetes ellenállóképességének növelésében, ellenben a rossz tápanyagellátás fokozhatja a növény kitettségét a károsítókkal szemben. A vágóeszközök fertőtlenítése is megkönnyítheti a munkánkat. Ezen technológiai elemek alkalmazásával a vegyszeres védekezés is sokkal hatékonyabban végezhető.
Mindennek az alapja a tavaszi lemosás
Az egész éves technológiánkat a tavaszi lemosásra alapozzuk, ugyanis egy jól végzett lemosó permetezés után kisebb fertőzési nyomással számolhatunk a vegetáció során, így könnyebben kordában tarthatók a meghatározó jellegű károsítók. Championnal kiválóan védekezhetünk a tűzelhalás és a monília kórokozója ellen a tavaszi lemosás során.