Ismertetők

Áttelelnek a károsítók

Az enyhe téli időjárás nagy mértékben megkönnyíti a kártevők és kórokozók áttelelését a gyümölcsösökben. Ennek az a következménye, hogy a tenyészidőszak során nagyobb lesz a meghatározó betegségek fertőzési nyomása, emiatt közvetve vagy közvetlenül romolhat az ültetvény jövedelmezősége.

Támad a tűzelhalás:

A tűzelhalás az alma egyik legveszélyesebb betegsége, az ez elleni védekezés meghatározó szerepű a növényvédelmi technológiában. Ez a betegség különösen veszélyes, mert:

Magyarország éghajlati viszonyai kedvezőek a kórokozó számára,
a gazdanövényben rendkívül gyorsan képes terjedni,
a betegség pusztítja a termőfelületet és a termést is, ezen kívül a termelési költségeket is növeli.

A tünetei jól felismerhetők:

Először a virágfertőzés tünetei figyelhetők meg. A csészeleveleken és a virágkocsányon baktériumnyálka jelenik meg, ezután a virágok elhervadnak. Később a terméskezdemények megfeketednek, de nem hullanak le a fáról.

A legfeltűnőbb tünet, a fiatal hajtásokon mutatkozik. Itt a fertőződés a hajtáscsúcsnál következik be, ennek következtében a hajtások elhervadnak, elhalnak és pásztorbot szerűen meghajlanak.

Az ágakon és a törzsön először vizenyős foltok jelennek meg. Ezek később rákos sebekké alakulnak. A kórokozó leggyakrabban ezekben a sebekben telel át, de az is előfordulhat, hogy a látszólag egészséges rügyekben.

A tűzelhalás következtében a fás részek pusztulnak, így csökken a termőfelület, ez közvetett, a virágok és a terméskezdemények fertőződése pedig közvetlen terméskiesést okoz.

Monilia ellen alaposság:

A monília elleni védekezés szintén fontos eleme a gyümölcs kultúrák növényvédelmének. Ez a kórokozó egyaránt veszélyezteti a fán lévő és a betárolt termést. A tünetek itt is nagyon felismerhetők.

 A fertőzött gyümölcsön barna folt jelenik meg, ami idővel nagyobbodik, majd körkörös elhelyezkedésű penészpárnácskák (sztrómavánkosok) jelennek meg. Később a gomba micéliuma teljesen átszövi a fertőzött gyümölcsöt, amely összezsugorodik befeketedik, szárazzá és keménnyé válik. Ezt a képletet gyümölcsmúmiának nevezzük.

Ez a kórokozó a tárolás során is továbbterjedhet. Ha egy fertőzött gyümölcs bekerül az egészségesek közé, az képes megfertőzni a többit a paraszemölcsökön keresztül.

Ritka tünete a gyümölcsmoníliának a fekete alma. Ez a tünet a tárolás során lép fel. A fertőzött gyümölcs a tárolás során teljesen megfeketedik és zsíros tapintású lesz, ebben az esetbe nem képez sztrómát.

A monília a fán maradt, vagy a fa alatt lévő gyümölcsmúmiákon telel át, ezért csak a leggondosabb gazdánál nincsenek jelen tavasszal a fertőzési források, de egy nagyobb ültetvényben szinte lehetetlen az összes gyümölcsmúmiát eltávolítani.Jó alapokra érdemes építeni

Az előbbi betegségek ellen összetett növényvédelmi technológiákkal védekezhetünk. Ebben fontos szerepet kapnak a különböző agrotechnikai eljárások (fertőzött növényi részek és termésmaradványok eltávolítása).

A helyes tápanyagellátás szerepet játszik a növény természetes ellenállóképességének növelésében, ellenben a rossz tápanyagellátás fokozhatja a növény kitettségét a károsítókkal szemben. A vágóeszközök fertőtlenítése is megkönnyítheti a munkánkat. Ezen technológiai elemek alkalmazásával a vegyszeres védekezés is sokkal hatékonyabban végezhető.

Mindennek az alapja a tavaszi lemosás

Az egész éves technológiánkat a tavaszi lemosásra alapozzuk, ugyanis egy jól végzett lemosó permetezés után kisebb fertőzési nyomással számolhatunk a vegetáció során, így könnyebben kordában tarthatók a meghatározó jellegű károsítók. Championnal kiválóan védekezhetünk a tűzelhalás és a monília kórokozója ellen a tavaszi lemosás során.

TERMÉK

Champion® WG
Champion® WG
Réztartalmú mikrogranulált gombaölő és baktériumölő szer.

SZAKCIKK

Szabadalom növényvédő szerek hatásfokozására filmképző adalék segítségével
Az adjuvánsok, azaz a kémiai növényvédelem során elterjedten alkalmazott, hatásnövelő, vagy hatásbiztonságot előidéző anyagok számos szerepe...
2017. október 18.

Amit a rezekről tudni kell
Kissé meghökkentő lehet első ránézésre ez a megállapítás. Hiszen első gondolatra az juthat bárkinek az eszébe, hogy vannak olyan termékek a ...
2017. október 18.

Vissza az ismertetőkhöz