Ismertetők

Kalászosok őszi gyomirtása?

A termelők körében elsősorban a széltippannal fertőzött megyékben jellemző az őszi permetezés, pedig ez több más esetben is hasznosabb lehet a hagyományos tavaszi gyomirtásnál.

A széltippan fertőzöttség országosan nagyon terjed. A faj megjelenését gyakran csak kalászoláskor veszik észre a gazdálkodók. A magtermése hatalmas, 1-1 példánya akár 10.000-nél is több magot képes teremni. A csapadékosabb őszi időjárás és az enyhe tél is kedvez a tömeges és elhúzódó csírázáshoz. A homoktalajokon az őszi gyomirtók túl gyors kimosódása is elősegíti a túlélő példányok szaporodását. A védekezésre sokféle talaj- és levélherbicidet alkalmazhatunk. A kimosódásnak jól ellenálló csírázásgátló pendimetalin, a levélhatással is bíró klórtoluron gyakori összetevői az őszi korai poszt gyomirtó kombinációknak és több újabb hatóanyag is rendelkezésre áll a hosszú tartamhatás és jó hatékonyság eléréséhez.

A széltippannal nem fertőzött területeken is indokolt lehet az őszi időzítés, amikor korai vetésidőpontban vagy a gyomtényezőként is szereplő repce elővetemény után vetünk. A kultúrnövény vetés-sűrűségének csökkentése, a 3-4 millió csíra/ha-val vetett fajták vagy az 1,3-1,5 millió csírával vetett hibrid vetések is indokolttá teszik a kezdeti gyommentesség biztosítását.

A T1, T2-es életformájú, jellemzően ősszel csírázó gyomfajok – pl. kamilla- és pipitér-félék, pipacs, zsombor, galaj, pásztortáska, viola, veronika-félék, tyúkhúr – kedvező őszi időjárás esetén erősen gyomosítanak és a tavaszi kezelés választásával már eleve terméskiesést is kockáztatunk. Az októberi hűvösödő hőmérséklet a csírázásgátlók „talajhatását” nem befolyásolja, ellenben a kora tavaszi szélsőséges lehűlések még későbbre tolhatják az eltérő hőmérséklet igényű levélherbicid kombinációk kijuttatási időpontját.

Mit nem oldanak meg az őszi gyomirtások? Az évelő kétszikű acat, a szulák vagy a szuláklevelű keserűfű is sok helyen gyomosít, ahogy a napraforgó árvakelés ellen is szükséges egy kiegészítő tavaszi gyomirtás. Az MCPA hormonhatású hatóanyag késői - 2 nódusztól zászlóslevél állapot közötti – alkalmazása kis plusz költséggel oldja meg ezt. A mélyről kelő galajt is ellenőrizzük tavasszal! Ez a fluroxipir hatóanyagra kiemelten érzékeny, ami kiváló szelektivitású és szintén hatékony az évelő kétszikűek ellen.

Milyen őszi gyomirtókat kínál a Kwizda Agro? Az Alliance 660 WG, a Lentipur 500 SC és Stomp Aqua csírázásgátló és részben levélherbicid hatóanyagai sokféle őszi gyomirtáshoz alkalmazhatók. A „Búza ECO”, „Búza FLEX” és „Búza FLEX PROkedvezményes kereskedelmi csomagjainkról és a gyomviszonyokra adaptált gyomirtási ajánlatunkról a területi képviselő kollégáink örömmel tájékoztatják! 

Fehér Tamás
Terepszemle szakmai vezetőTERMÉK

Alliance 660 WG
Alliance 660 WG
Tartamhatású gyomirtó szer kombináció őszi és tavaszi felhasználásra kétszikűek ellen.

Lentipur® 500 SC
Lentipur® 500 SC
Széles hatásspektrumú gyomirtó szerkoncentrátum

Stomp® Aqua
Stomp® Aqua
Nagyon sok kultúrában engedélyezett, a talajban rendkívül stabil, alap gyomirtó szer.

Vissza az ismertetőkhöz