Ismertetők

Nitrogén nélkül nincs élet

A növényeknek szinte az egész tenyészidőszak folyamán nagymennyiségű nitrogénre van szükségük, de a talaj – és a termelő – a legritkább esetben szolgáltatja megfelelően ütemben és mennyiségben ezt a tápelemet.

KÉPGALÉRIA
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Általában egy-két adagban megosztva adunk ki hektáronként 200-300 kiló nitrogénműtrágyát. Ez azt jelenti, hogy időszakosan túl sok, később pedig túl kevés nitrogén van jelen a földben. Ez nemcsak élettanilag nem ideális, de a pocséklás is, hiszen így a kiadott nitrogén egy része még azelőtt kimosódik, hogy a növény felvehetné.

Szükségleten alul és felül

A nitrogéntrágyáknak gyors, szinte azonnal észrevehető „zöldítő” hatásuk van, amit a növényvédő szerek hatásának fokozására is kihasználnak a gyártók. Ennek oka, hogy a nitrogén az aminosavak építőköve, vagyis minden fehérje (enzim) szintéziséhez, ezáltal az összes életfunkcióhoz szükség van rá.  Ha a növény nem kap elegendő nitrogént, akkor visszamarad a fejlődésben, sem a föld alatt, sem felette nem növekszik kellő mértékben. A gyenge fejlődési erély következménye lehet egy téli kifagyás, a betegségre való fogékonyság, a rossz aszálytűrés, végül az alacsony hozam.

A nitrogénadag növelése egy ideig a hozamok párhuzamos emelkedésével jár, majd egy telítődési görbe szerint megáll. Sőt, a szár szöveteinek fellazulása révén a növény kidőlhet, és a gombás betegségekkel szemben is esendőbb lesz. Így a szándékainkkal teljesen ellentétes hatást is kiválthatunk egy túladagolt nitrogénnel.

Ábra: Növekvő N-adagok hatása a termésnövekedésre

Forrás: Agrokémia és növényvédelmi kémia (Loch Jakab – Nosticzius Árpád)

 

Mennyit és milyen formában?

A mennyiség meghatározására érdemes segítségül hívni a talajvizsgálati eredményeket. A talajok humusztartalmának ismeretében ugyanis megbecsülhetjük a szükséges nitrogénadagokat.

A forma tekintetében ezek az alapdilemmák:Nitrogéntáplálás a levélen keresztül!

A növényeknek az a képessége, hogy a levelükön is fel tudják venni a tápanyagokat, ősi tulajdonság. Ezt a hazai száraz, bemosó csapadékot ritkán hozó időszakokban érdemes kihasználni.

Azospeed
Azospeed

A piacon már kaphatóak olyan folyékony nitrogén-fejtrágyák, amelyek nem perzselnek, mivel nem tartalmaznak biuretet. Ilyen az Azospeed Amino. A benne található nitrogén urea-formaladehid formában van, ami tartós és folyamatos felszívódást eredményez a növényben: az ureát (karbamidot) azonnal tudja hasznosítani, míg a tartós nitrogénforma további 1-2 hétig szolgáltatja a tápanyagot. A termék külön előnye, hogy a szervetlen nitrogénformákon kívül aminosavakat is tartalmaz. Ez igen energiahatékony nitrogén-utánpótlást tesz lehetővé, ugyanis ilyenkor a növény „előre gyártott elemekből” építheti meg a fehérjemolekulákat, amihez kevesebb energiát kell felhasználnia. Ez a megspórolt energia különösen stresszes helyzetekben (szárazság, peszticidek) jön jól, de az intenzív növekedési fázisban is hálás érte a növény. Aminosavakkal a nitrogénpótlás könnyebb, gyorsabb, hatékonyabb.

 

 

 

TERMÉK

Azospeed
Azospeed
Azonnali és hosszan tartó nitrogén ellátás

KÍSÉRLET

VIDEO

SZAKCIKK

Miért ilyen hatékony az aminosavas táplálás?
A növények szervetlen nitrogénformákból építik fel a testüket, ami igen energiaigényes folyamat. De mi történik, ha készen kapnak aminosavat...
2017. március 06.

Így vizsgáztak a nitrogénoldatok a kukoricában. Az Azospeed Amino nem perzsel!
Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása igencsak megviselte a kukoricákat.
2017. június 23.

A növény egy szinte tökéletes transzformer
A növények szinte tökéletes átalakító-gépezetek. Ellentétben más élőlényekkel, képesek mind a 20 fehérjeképző aminosavat szintetizálni. Sokl...
2018. március 22.

Vissza az ismertetőkhöz