Ismertetők

A titok a folyamatos nitrogén ellátásban rejlik

A kukorica szilárd fejtrágyázása nem tartozik a bevett gyakorlatok közé hiszen a növény „szívébe”, a tenyészcsúcshoz kerülő műtrágyaszemcsék perzselést okoznak.

A kultivátorozással egymenetben kijuttatott nitrogén megoldást jelenthet a problémára, de ennek hatékonysága is függ a következő 1-2 hét csapadék mennyiségétől. Gyakori, hogy munkaszervezési vagy időjárási ok miatt nem tudjuk kivitelezni a sorköz művelést és a későbbi N-pótlással már nem is foglalkozunk. Így ennél a jó nitrogén reakciót mutató kultúránál nem tudjuk teljesíteni az osztott N kijuttatás kívánalmait.Megoldás a hatékony és biztonságos nitrogén kijuttatás speciális lombtrágyázással

A folyékony lombtrágyázás jó lehetőség arra, hogy az időjárástól függetlenül és akár más növényvédelmi beavatkozással kombinálva pótoljuk a nitrogént.

Nagy levélfelülete miatt a kukorica kiválóan reagál a levéltrágyákra, de éppen emiatt a perzselő hatású készítményekkel szemben rendkívül érzékeny. Ez a tulajdonság korábban a kukoricában és a napraforgóban is gátja volt a nagyobb dózisú nitrogén lombtrágyázásnak.

A Kwizda Agro kínálatában szereplő Azospeed termékcsalád új lehetőséget kínál a N-adagok megosztásában. Kiemelkedő jellemzője a biuret-mentes karbamid hatóanyaga, amelyet részben hosszú láncú urea-formaldehid formában tartalmaz.

 

20%-os Azospeed (balra) és 20%-os N-oldat (jobbra) perzselő hatásának összehasonlítása (Kwizda teszt, 2017.)

 

A Biuret a karbamid termékek gyártása, hevítése és hosszú idejű tárolása alatt képződik, ez a veszélyes vegyület fokozza a karbamid oldatok perzselését. A magas dózisban is perzselésmentes felhasználhatóság az Azospeed termékek megkülönböztető jellemzője. Az urea-formaladehid komponens tartós és folyamatos N-ellátást eredményez. A termékben található gyors hatású karbamidot azonnal tudja hasznosítani a növény, míg a tartós nitrogénformából 1-2 hetes feltáródással, azaz „tartamhatással” szolgáltatja a tápanyagot.  Az Azospeed továbbfejlesztett változatában az Azospeed Aminoban szervetlen nitrogénen kívül aminosavakat is találunk, ami igen „energiahatékony” nitrogén utánpótlást tesz lehetővé, mert segítségével a növény félkész „alkatrészekből” is építkezni tud, amihez kevesebb energia (ATP molekula) szükséges (1. ábra) Ez az extra segítség különösen a szárazabb időszakokban jön jól.

TERMÉK

Azospeed Amino
Azospeed Amino
Azonnali és hosszan tartó nitrogén ellátás biostimulátor hatással!

KÍSÉRLET

SZAKCIKK

A nitrogén-fejtrágyázás problémái
A gyakorló gazdálkodók jól tudják, hogy nitrogénműtrágyák használata nélkül nem lehet ered­ményesen gaz­dál­kodni. Ez látszik a gyakorlatban...
2019. március 12.

Vissza az ismertetőkhöz