Ismertetők

Ez aztán az éhes növény!

A repce termése nemcsak olajban, de fehérjében is bővelkedik. Gazdag magját csak bőséges tápanyag-ellátással képes felépíteni.

Már a repce dús lombozata is árulkodik hatalmas nitrogénigényéről, de ha ehhez hozzátesszük, hogy a magja is 24% körüli mennyiségben tartalmaz fehérjét és mintegy 45%-ban olajat, akkor érthetővé válik az éhsége. 1 tonna szemtermés előállítására 50-60 kg nitrogént használ fel ez a növény, de kénből is 12-16 kilogrammra van szüksége.

Melyik a kritikus életszakasz?

Természetesen nagyon fontos, hogy mennyire erős gyökérzettel megy a télbe a repce, de tápanyagfelvétel szempontjából a legintenzívebb fejlődési fázisnak a bimbózástól a virágzásig tartó időszak tekinthető. Ilyenkor igényli a legnagyobb mennyiségben a nitrogént és az egyéb tápelemeket (foszfort, ként, bórt, kalciumot, magnéziumot stb.). A télből kijövő repcének azonnal szüksége van tápanyagra a regenerálódáshoz és az intenzív növekedés beindításához ezért az első fejtrágyát február végén ki kell juttatni számára. A második adagra áprilisban, zöldbimbós állapotban van szüksége a növénynek – az egyéb növényvédelmi kezelésekkel egy időben. Ekkor dől el, hogy a virágkezdeményekből valóban magtermés lesz-e, és ennek milyen lesz a minősége.

Miért folyékony nitrogén fejtrágya?

A tavaszi időjárás jellemzően száraz Magyarországon, ezért csak szilárd nitrogén fejtrágyázásra alapozni kockázatos. Ezért érdemes a nitrogén ellátás egy részét folyékony fejtrágyázással megoldani, hiszen így a hasznosulás független az időjárástól. Nem mellékes az sem, hogy az így kiadott nitrogén hasznosulásának időpontja szabályozható. Egy áprilisban kiszórt, szilárd műtrágyával ugyanis megeshet, hogy csak májusban ázik meg. A későn hasznosuló, nagy mennyiségű nitrogén viszont a szövetek fellazulását, a repce megdőlését és az érés elhúzódását hozza magával. Biztonságosabb egy gyorsan felszívódó lombtrágyával "kézben tartani" a nitrogén-felhasználás ütemét.Mi a megoldás repcében?

Tartósságát és a hasznosulás hatásfokát tekintve a karbamid-formaldehid a legelőnyösebb nitrogénforma egy folyékony fejtrágyában. Az Azospeed Amino-ban 99 g ilyen típusú nitrogént találunk, plusz 201 g gyorsan hasznosuló karbamidot is, az azonnali hatáskifejtéshez.

Ezen kívül magnéziumot és ként tartalmaz a szintetikus folyamatok segítésére, továbbá szabad aminosavakat, így a növénynek kevesebb energiát kell fektetnie a fehérjeépítésbe. Figyelem: az aminosavak neve is jelzi, hogy savak, ezért a perzselés elkerülése érdekében fontos betartani a forgalmazói utasításokat a felhasználásakor.

Ne feledkezzünk meg az anyagcsere szabályozásában fontos szerepet játszó bór és foszfor kijuttatásáról sem! Ehhez a Kwizda kínálatából a Wuxal Boron Plus-t ajánljuk.

TERMÉK

Azospeed Amino
Azospeed Amino
Azonnali és hosszan tartó nitrogén ellátás biostimulátor hatással!

KÍSÉRLET

SZAKCIKK

Miért ilyen hatékony az aminosavas táplálás?
A növények szervetlen nitrogénformákból építik fel a testüket, ami igen energiaigényes folyamat. De mi történik, ha készen kapnak aminosavat...
2017. március 06.

A növény egy szinte tökéletes transzformer
A növények szinte tökéletes átalakító-gépezetek. Ellentétben más élőlényekkel, képesek mind a 20 fehérjeképző aminosavat szintetizálni. Sokl...
2018. március 22.

Vissza az ismertetőkhöz