Ismertetők

Hogyan adjuk a nitrogént a napraforgónak?

Csakúgy mind az összes szántóföldi növényünknél, a napraforgónál is a termést leginkább meghatározó tápelem a nitrogén. De vajon hogyan érdemes a nitrogént kiadni, hogy ne fokozza a napraforgó gombás megbetegedésekre vonatkozó hajlamát, de a termés is nagy legyen?

Csakúgy mind az összes szántóföldi növényünknél, a napraforgónál is a termést leginkább meghatározó tápelem a nitrogén. 1 tonna kaszattermésre számítva 41 kg nitrogénre van szüksége a napraforgónak. Az újabb, nagy termőképességű hibridek nitrogén igénye ennél valamelyest még nagyobb is. Ugyanakkor a nitrogén adagokkal óvatosan is kell bánni, a túl magas adagok csökkentheti a ka­­szatok olajtartalmát, és növelheti a gombás be­tegségek iránti fogékonyságot, amely a termés csökkenésével jár együtt. (A napraforgó termését leginkább a gombás megbetegedések tudják, csökkenti.)

Általános szabály, hogy csapadékos évjáratban kevesebb, száraz évjáratban több nitrogént adjunk ki. Azt előre azonban nem tudhatjuk, hogy az adott évjárat milyen lesz. Bizonytalanságot jelent az is, hogy a kiadott nitrogén műtrágya hasznosulása erősen függ a csapadékviszonyoktól, így nem tudjuk, hogy a növény mikor tudja az felvenni.

A tenyészidőszakban előforduló stresszhelyzetek, főként a száraz aszályos időszakok is jelentős termés csökkentést okoznak.Osszunk meg a nitrogén adagokat napraforgónál is!

Folyékony nitrogén kijuttatással tudjunk a nitrogén adagokat az adott évjáratnak és a növény igényének megfelelően adagolni. Persze nem mindegy ez milyen műtrágyával tesszük…

A megoldást a N kijuttatás problémájára az osztott kezelések alkalmazása. A szükséges nitrogén adag egy részét (hozzávetőlegesen felét) talajon keresztül javasoljuk kiadni. A többit viszont a tenyészidőszakban az AZOSPEED Amino folyékony fejtrágyával tudjuk legpontosabban megoldani.  Így tudunk alkalmazkodni ugyanis, az adott évjárat csapadékviszonyaihoz és abban az időszakban tudjuk kiadni a nitrogén, amikor a legnagyobb szüksége van rá a növénynek. Az adagokat szárazabb évjáratban emelni érdemes és többszöri kijuttatás javasolt (2x20 l/ha), még csapadékosabb évjáratban kisebb adaggal dolgozzunk.

TERMÉK

Azospeed Amino
Azospeed Amino
Azonnali és hosszan tartó nitrogén ellátás biostimulátor hatással!

KÍSÉRLET

VIDEO

SZAKCIKK

A nitrogén-fejtrágyázás problémái
A gyakorló gazdálkodók jól tudják, hogy nitrogénműtrágyák használata nélkül nem lehet ered­ményesen gaz­dál­kodni. Ez látszik a gyakorlatban...
2019. március 12.

Vissza az ismertetőkhöz