Ismertetők

Tripszek és tőzeglégy a kertészetben

A talajban fejlődő rovarlárvákkal gyakran meggyűlik a  bajunk. Közülük most kettőt mutatunk be.

Fonálféreg kártétele uborka gyökerén
Fonálféreg kártétele uborka gyökerén

A tőzeglégy a növényekre veszélytelen, maximum zavaró az apró fekete rovarok jelenléte a föld felett. Tojásait azonban a cserép földjébe rakja le és a tényleges kártételt a kikelő lárvák gyökérrágása okozza. A növények gyökérzetét pusztítva a növekedést hátráltatják, súlyos esetben a növény elhalását is okozhatják.

Az egynyári, a balkon- és a szobanövények gyakori károsítói a különböző tripsz fajok (pl. virág- és dohánytripsz), melyek szívogatásukkal veszélyeztetik a virágokat és a lombozatot. Az apró, 1 mm körüli rovarokat kereshetjük a virágokban is, de jelenlétüket leginkább a kis, világos szúrásnyomok, illetve a leveleken, azok fonákán megjelenő ezüst színű nyálkafoltok jelzik. Kártételük nem csak a szívogatás miatti növénygyengülés – tripszek a tetvek mellett a legveszélyesebb vírushordozók közé tartoznak.Így mérsékeljük a talajlakó kártevők okozta problémákat!

Termésnövelő mikrobiológiai készítmény a talajlakó kártevők ellen

Minden zöldségkultúrában alkalmazható 1,5-3 kg/ha mennyiségben, maximum 1%-os töménységben, vetés, palántázás előtt a talajfelszínre permetezve, majd sekélyen bedolgozva, illetve pre- és posztemergens kezelésként kijuttatva. Akár gyomirtással, akár egyéb kémiai rovarölő szerekkel, tápanyagokkal együtt is kijuttatható. A talajban 1–1,5 hónapig él, a környezeti hőmérséklet és az intenzitás függvényében.

Tárolhatóság: mélyhűtve maximum 12 hónapig, hűtve (5 °C) 6 hónapig, száraz, mérsékelten meleg helyen (20–25 °C) 3 hónapig, ezért célszerű az Artis®-t közvetlenül a tervezett felhasználás előtt beszerezni.

Permetezés esetén az üzemi nyomás mértéke az Artis® hatékonyságra semmilyen negatív hatással nincsen.

Használat előtt 24–36 órás kézmeleg vízben történő áztatás gyorsítja és javítja a termék hatását. A permetezést követően értelemszerűen be kell dolgozni vagy be kell öntözni, mert hatását a talajban fejti ki. Az Artis® nem hő- és fényérzékeny, a bedolgozás a legjobb biológiai hatás eléréséhez szükséges (talajlakó gomba).

Csepegtető öntözés esetén a finomszűrőt ki kell venni a rendszerből, majd az Artis®-t tiszta vízzel ki kell mosni a csövekből!

Keverhető: talajjavító baktériumokkal, tápanyagokkal.

Nem keverhető: talajfertőtlenítésre használt gombaölő szerekkel és Trichoderma- készítményekkel.

KÍSÉRLET

VIDEO

SZAKCIKK

Egészséges Artis-szal kezelt uborkagyökér
Amit az Artisról tudni kell!
Az Artis az Arthrobothrys oligospóra hiperparazita gomba spóráit és micéliumait tartalmazza és a talajban lakó kártevők számára kedvezőtlen ...
2017. március 21.

Néhány tipp a mikrobiológiai termékek használatához
Hogyan használjuk kombinációban a Trifender Pro-t és az Artis-t?
2018. április 17.

Vissza az ismertetőkhöz