Ismertetők

Sclerotinia és Phoma okozta termésveszteség őszi káposztarepcében

Az idei évben a repceállományokban jelentős mértékű fehérpenészes rothadást (Sclerotinia sclerotiorum) tapasztaltunk, különösen a nyugati országrészben Vas, Zala, Győr-Moson Sopron, Somogy, Tolna megyékben. A repce táblákban technológiától függően 10-80 %-os szár fertőzöttséget is tapasztalnak a gazdák.

KÉPGALÉRIA
2.kép: Pszeudotéciumok a repce szárán 3. kép: Dőlt, kényszerérett állomány. A jelentős pergési veszteséget a kelő repce mutatja
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

A Sclerotinia esetében a szárban, száron láthatóak a kitartó képletek a szkleróciumok (1. kép)

A Phoma lingam idén szinte az egész országban károsította a repcét. A tarlón jelenleg a fómás betegség ivaros alakját /Leptosphaeria maculans/ pszeudotéciumait láthatjuk a száron. (2. kép) A pszeudotéciumok felnyílásásval  az aszkospórák szóródni fognak és a csíranövényeket fogják fertőzni. A   fertőző képletek a szármaradványokon évekig fenmaradnak a talajban, kockáztatva a jövedelmező repce termésbiztonságát.

Mindenkinek érdemes a repce tarlóját aratás után megvizsgálni, hogy melyik betegség okozott kárt. Ezen betegségek következtében kényszerérés alakult ki jelentős pergési veszteséget (3. kép), alacsony ezermagtömeget és olajtartalmat okozva.

Mindkét betegség elleni harcot kezdjük hiperparazita gombákat tartalmazó készítmények alkalmazásával. Nagymennyiségű szklerócium képződése esetén az Ökoni fél dózisával érdemes kezelni a repce tarlót, hogy mire napraforgó, repce, vagy szója kerül a táblába, addigra a Coniothyrium minitans parazitálja a szkleróciumokat.

A repce vetése előtt érdemes az Öko-ni® WP, Trifender® Pro, Pannon Starter Double®, Pannon Starter Perfect Pro készítmények valamelyikét használni!

Érdeklődjön Kwizda szaktanácsadójánál!

Klein Róbert 
termékmenedzser

 TERMÉK

Öko-ni® WP
Öko-ni® WP
Biológiai termésnövelő készítmény a repce, napraforgó és több más növény termesztésében

Trifender® Pro
Trifender® Pro
Termésnövelő mikrobiológiai készítmény.
110 M spóra/g, új, hatékonyabb T34 Trichoderma törzs!

SZAKCIKK

Hogyan fokozhatjuk a repce termésbiztonságát?
A repcében a legfontosabb kórokozó a Sclerotinia sclerotiorum, amely ellen a korszerű repcetermesztés során a termelők már megtesznek minden...
2019. augusztus 30.

Vissza az ismertetőkhöz