Egyre több helyen okoz gondot az olaszperje gyomnövény terjedése!

Az utóbbi években néhány megyében megjelent és terjed a zöldítő keverékekben is előforduló olaszperje, aminek gyomirtása a repce és a búza őszi gyomirtásában is nehézségeket okoz.

Jól felismerhető fényes, vékony leveléről és ennek köszönheti a jó morfológiai szelektivitását, mert a fiatal növényeken kevesebb permetlé tapad meg és a fényessége is intő jel a hatóanyagok felszívódásának akadályozásában.

Erős fertőzöttség esetén a széltippannál is nagyobb kárt okozhat, ezért a gyomirtások előtt célszerű ellenőrizni jelenlétét!

A repcében engedélyezett graminicidek közül az eddigi tapasztalatok alapján a kletodim hatóanyagú készítmények, mint például a Select Super hatékonyabb a „fop” típusú (quizalopfop, fluazifop) -hatóanyagoknál. A kalászos árvakelések elleni hatásban nem érzékelünk különbséget a graminicidek között.

A kalászos őszi gyomirtási kombinációkban az olaszperje jelenléte esetén ügyeljünk hatóanyagok részarányára amennyiben eredményes védekezést szeretnénk! Az önállóan kijuttatott 3 l/ha Lentipur 500 SC (500 g/l klortoluron) az egyik legjobb őszi megoldás és a legtöbb T1-T2-es gyomnövényre kiterjed a hatásspektruma. Pipacs vagy repce árvakelés ellen 50 g/ha Alliance 660 WG gyomirtóval kombináljuk.

A nagyobb termés eléréséhez az optimális vetésidő és a gyommentes állomány fontos kritérium, ezért már ősszel ki kell kapcsolnunk a gyomokat különösen azokon a területeken, ahol a nagy széltippan vagy az olaszperje tömeges kelésére számíthatunk.

2020. szeptember 16.