Lezárult a Kwizda 5. „terepszemle” szántóföldi kísérleti éve

2020. bővelkedett a növénytermesztésben már szinte megszokott szélsőségekben! A hagyományos – repce, búza, napraforgó és kukorica – kultúrákban 3 táblarészben, összesen több, mint 10 ha területen, kultúránként 100-150 mezoparcellán végeztük el az összehasonlító vizsgálatainkat a következő fontos szakmai kérdésekre keresve válaszokat:

  • Starter és agrotechnikai blokk: milyen hatása van a mikrogranulált starterezésnek a növény kezdeti fejlődésére és a termésre? Helyettesíthető-e ez a granulátumos sortrágyázással? Hatékonyabbak-e a starter+biopreparátum kombinációs fejlesztések? Van-e hatékonyság különbség az egyes készítmények között? Hogyan függnek össze agrotechnikai tényezők a starterezéssel?
  • Lombtrágya blokk: milyen szerepe van a fenofázisnak a készítmények vagy kombinációk hatékonyságában? Milyen paramétereket érdemes mérni a hatás ellenőrzésére? Hogyan befolyásolhatják a hatást a külső, főként időjárási tényezők?
  • Fungicid és biopreparátum blokk: adott évjáratban milyen betegségeket észleltünk? Milyen hatékonyságokat mértünk és a kezeléseknek mekkora volt a termésre gyakorolt hatása?
  • Herbicid és egyéb növényvédelmi parcellák: a helyi gyomviszonyoknál és az adott évjáratban milyen hasznos növényvédelmi információk nyerhetők?

Jó évjáratunk volt 2020-ban?

Számunkra az évjárat hatás elsősorban a homogenitásában mérhető, hiszen a korrekt összehasonlításokhoz azonos feltételeket kell biztosítanunk. A búza és a repce kultúrákban sikerült is egyenletes parcellákat kialakítanunk.

A két kapás kultúrában viszont mi is megszenvedtünk a magágykészítéssel. A nehezen kelő növények heterogénebb állományán a nyári esők később sokat javítottak és sok használható adathoz, tapasztalathoz jutottunk.

Termelői szempontból a 2020-as évjárat az előző évek szélsőséges viszonyait folytatta.

A 2019 szeptember 1 és 2020 szeptember 30 közötti időszakban a meteorológiai miniállomásunk 727 mm éves csapadék mennyiséget gyűjtött, de kirívóan kevés az áprilisi 10 mm és a májusi 35 mm, ami annyira kedvezőtlen volt a repce virágzására, hogy a 112 db parcellánk átlaga csupán 2,5 t/ha lett, hasonlóan az országos termésátlaghoz. Számunkra is szinte hihetetlen volt, hogy a tavasszal szintén vegetáló búza az extrém 171 mm júniusi csapadék következtében kifejezetten magas, 8 t/ha fölötti kísérleti átlaghozamot produkált. Az ezt követő átlagos nyárutói csapadék szemre szép kapás állományt, feltűnően korai érést, de a tavalyitól kissé elmaradó termésátlagokat, 3,5 t körüli naparaforgó és 11,5 tonnás kukorica termést eredményezett, ami a májusi vontatott kezdeti fejlődésére visszaemlékezve talán mégsem olyan meglepő, de 10-20%-kal elmarad a 2019-es termésszinttől! Pont, mintha az országos termésátlagokról számolnánk be.

 

2020. december 07.