Champion® WG
Champion® WG

Champion® WG
Kiemelt hatás

Az eredeti rézhidroxid

Réztartalmú mikrogranulált gombaölő és baktériumölő szer.

Magyarországon elsőként megjelent rézhidroxid hatóanyagú termék, megújult formulációban.

A világ egyik legfinomabb szemcseméretű és legtisztább réz-hidroxid-tartalmú készítménye.
A réz-oxikloridnál 11-szer nagyobb levélfelület permetezhető le egységnyi termékkel, ezért a nagy lombozatot nevelő kultúrákban, főleg szőlőben ajánljuk.
 

További hasznos információért, kattintson a képre!

Kategória és hatáskifejtés
II. kategória
Kontakt
Hatóanyag tartalom
770 g/kg rézhidroxid (500 g/kg fémréz)
Kiszerelés
10 kg-os papírzsák, 200 g-os és 1 kg-os doboz, 20 g-os zacskó

Felhasználás

Kultúra Károsító Dózis ÉVI
Alma Varasodás 2 kg/ha nk.*
Alma Tűzelhalás 2 kg/ha nk.*
Szőlő Peronoszpóra 2 kg/ha 21 nap
Szőlő Orbánc 2 kg/ha 21 nap
Zöldborsó Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha 3 nap
Egyéb kultúra Károsító Dózis ÉVI
Birs Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha nk.*
Birs Tűzelhalás 2 kg/ha nk.*
Burgonya Alternária 2 kg/ha 14 nap
Burgonya Burgonyavész 2 kg/ha 14 nap
Cseresznye Baktériumos betegségek 2 kg/ha nk.*
Cseresznye Monília 2 kg/ha nk.*
Cseresznye Blumeriellás levélfoltosság 2 kg/ha nk.*
Cseresznye Levéllyukacsosodás 2 kg/ha nk.*
Cukkini Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha 3 nap
Fejessaláta Peronoszpóra 0,2 % hajtatásban 7 nap
Fűszerpaprika Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha 7 nap
Hagyma Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha 3 nap
Kajszi Baktériumos betegségek 2 kg/ha nk.*
Kajszi Monília 2 kg/ha nk.*
Körte Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha nk.*
Körte Tűzelhalás 2 kg/ha nk.*
Mandula Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha nk.*
Meggy Blumeriellás levélfoltosság 2 kg/ha nk.*
Meggy Monília 2 kg/ha nk.*
Meggy Levéllyukacsosodás 2 kg/ha nk.*
Meggy Baktériumos betegségek 2 kg/ha nk.*
Naspolya Tűzelhalás 2 kg/ha nk.*
Naspolya Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha nk.*
Őszibarack Baktériumos betegségek 2 kg/ha nk.*
Őszibarack Tafrina 2 kg/ha nk.*
Paprika Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha 7 nap
Petrezselyem Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha 14 nap
Sárgarépa Baktériumos betegségek 2 kg/ha 14 nap
Sárgarépa Alternária 2 kg/ha 14 nap
Sárgarépa Cerkospóra 2 kg/ha 14 nap
Szilva Monília 2 kg/ha 21 nap
Szilva Baktériumos betegségek 2 kg/ha 21 nap
Szilva Levéllyukacsosodás 2 kg/ha 21 nap
Uborka kordonos Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha 3 nap
Zeller Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha 14 nap
Zöldbab Baktériumos és gombabetegségek 2 kg/ha 3 nap
* előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozás

Egyéb kultúrák megtekintése

Képgaléria

Alternáriás levélfoltosság paradicsomon (fotó: Vig Ágnes) Monília cseresznyén (fotó: Kardos Rezső) Varasodás almán (fotó: Németh Tibor) Tűzelhalás tünetei - birs (fotó: Kardos Rezső) Didimella tünetei málnán (fotó: Kardos Rezső) Monilia laxa sárga barackon tavalyi fertőzésről ( múmia) fertőzve (fotó: Bakodi Gyula) Moniliás gyümölcsmúmia (fotó: Bakodi Gyula) Peronoszpóra olajfolt (fotó: Péter Ákos) Kladospórium paradicsomlevélen (fotó: Varga László)
Tekintse meg képgalériáinkat! Kattintson bármely képre

Technológiai ajánlások

Valamennyi kultúránál az egy tenyészidőszakban felhasználható réz hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg a 4 kg/ha mennyiséget. Az egyszeri alkalommal kijuttatható hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg az 1 kg/ha mennyiséget.

Szőlőben peronoszpóra ellen megelőző jelleggel, az előrejelzésre alapozva kell védekezni. A permetezést általában a hajtások 20-25 cm-es állapotában javasolt megkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint, 7-10 naponként célszerű megismételni. A bogyófejlődés időszakában végzett kezelések kedvezően befolyásolják a szürkepenész elleni védekezések eredményességét. Orbánc ellen a készítményt 5 leveles állapottól, a továbbiakban pedig a peronoszpóra elleni kezelésekkel egybekötve ajánlott kijuttatni. A vegetációs időszak első felében végzett kezeléseknél tekintettel kell lenni a termesztett szőlőfajta rézérzékenységére. A vegetációs időszak végén végrehajtott kezelések a fás részeken megtelepedő kórokozók ellen hatnak.

Almatermésűekben a készítményt rügypattanás előtt baktériumos- és gombás eredetű ágelhalások ellen őszi és tavaszi lemosó permetezéssel javasolt kijuttatni. Később tűzelhalás és varasodás ellen megelőző jelleggel, rügypattanástól zöldbimbós állapot végéig lehet védekezni. A kezeléseket 7-10 napos gyakorisággal, nagy permetlé mennyiséggel célszerű végezni. A nyugalmi és vegetációs időszakban a gombaölő szer legfeljebb 4 alkalommal juttatható ki.

Csonthéjasokban (őszi- és kajszibarack, szilva, meggy, cseresznye), illetve mandulában baktériumos- és gombás eredetű ágelhalások, levéllyukacsosodás, valamint tafrinás levélfodrosodás ellen legfeljebb virágrügypattanásig lehet védekezni a rézérzékenységből fakadó perzselési veszély nélkül. Ősszel, a lombhullás kezdetétől a baktériumos és gombás eredetű ágelhalások ellen a kezelést ismét indokolt elvégezni.

Valamennyi csonthéjas kultúrában és mandulában összesen 4 alkalommal végezhető permetezés, beleértve az őszi és tavaszi lemosó permetezést, valamint a tenyészidőszakra vonatkozó permetezéseket is.

Szabadföldi és hajtatott zöldségfélékben a baktériumos és gombás eredetű betegségek (kivéve lisztharmat) ellen a kezeléseket lehetőleg az előrejelzésre alapozva, preventíven kell megkezdeni, majd a fertőzés alakulása szerint, 3-4 alkalommal, 10-14 naponként javasolt megismételni. Hüvelyesekben, hagyma- és salátafélékben a permetlé megfelelő tapadása érdekében nedvesítő szer használata indokolt.

Burgonyában a permetezéseket előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, lombzáródás előtt szükséges megkezdeni, majd a fertőzés alakulásától függően 7-12 naponként indokolt megismételni.

Dísznövények, díszfák, díszcserjék baktériumos- és gombás betegségei (kivéve lisztharmat) ellen a készítmény az előzetes rézérzékenység megállapítása után használható fel. A permetezéseket megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell elkezdeni. Szükség esetén a kezelést 7-10 nap múlva meg lehet ismételni. A permetezések előtt a fitotoxicitás elkerülése érdekében próbapermetezés elvégzése indokolt!

Komlóban komlóperonoszpóra ellen a kezeléseket a vegetációs időszak elején, a primer fertőzések kialakulása előtt, megelőző módon, 4 leveles hajtásállapotban kell elkezdeni. A továbbiakban a fertőzés alakulása szerint az intenzív hajtásnövekedés, a virágzás, a tobozlevél kialakulása idején lehet szükség további védekezésre. Egy vegetációs időszakban legfeljebb 4 kezelés javasolt. A kezeléseket csapadékos időszakban 7-10 naponként javasolt végezni.

A permetlé mennyiségét a védendő növényfelület nagyságától, a művelésmódtól és az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani.

Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

Keverhetőség

A Champion® WG jól egészíti ki a szisztémikus blokkban használt felszívódó szerek hatásspektrumát, és egyben csökkenti a rezisztencia kialakulását.

Pl. almafavarasodás ellen: Domark® 10 EC 0,3–0,4 l/ha + Champion® WG 2 kg/ha

Szőlőben: Champion WG 2 kg/ha + Cosavet DF Edge 2-7,5 kg/ha

Hatásspektrum

Baktériumos és gombabetegségek, kivéve lisztharmat.

Hatásmechanizmus

A réz II-iont a csírázó spóra veszi fel, majd a toxikus szintig halmozódva pusztítja el azt. E folyamat a spóracsírázás megelőzésére korlátozódik, tehát a növény felületén jelen kell lennie, mielőtt a spórák csírázni kezdenek.

Figyelmeztetés Veszély
Méhveszélyesség Mérsékelten veszélyes
Vizi szervezetekre való veszélyesség Kifejezetten veszélyes
Tűzveszélyesség Nem jelölésköteles
Munkaegészségügy Várakozási Idő 0 nap
Veszélyességi besorolás GHS piktogram 1 GHS piktogram 2 GHS piktogram 4
Raklap
Tárolhatóság Eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédő szer raktárban 5 év.
Engedélyokirat szám 02.5/12063-1/2000
Elsősegély nyújtás Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat díjmentesen, 24 órán keresztül hívható zöld száma: 06-80-201-199
Kísérletek

Hasonló / helyettesítő termékek