Gombaölő szerek
Ampera

Kettős hatású, gazdaságos megoldás.

Napraforgóban megelőző jelleggel kell használni a ké- szítményt, legkésőbb az első tünetek  megjelenésekor, a 6-8 levélpáros állapotban. Az egyre nagyobb terüle- ten jelentkező fómás és szklerotíniás fertőzések ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik, valamint a kezeléssel csökkenthető a diaportés szár- foltosság és korhadás, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság fertőzések mennyisége is. Erős fertőzés vagy a kórokozóknak kedvező időjárás esetén magasabb dózis használata javasolt. Napraforgóban egyszer alkalmazható. Kalászos kultúrában a növényeket megbetegítő kórokozók széles spektruma ellen kitűnő hatékonysággal bír 1-1,5 liter/ha dózisban. A levélbetegségek ellen kiváló a prokloráz hatóanyag. Ide tartozik a helminthospóriumos, szeptóriás, pirenofórás levélfoltos- ság, valamint a különféle szártőbetegségek. Képes még a csapadékos és párás időben is védelmet nyújtani (3-4 hétig), ha a kezelés megelőző jelleggel történt. Ha már megtörtént a fertőzés, akkor a hatóanyag a kórokozó terjedését blokkolja és a szaporító képletek kialakulását is gátolja. A te- bukonazol hatóanyag leginkább a lisztharmat, rozsdabetegségek, pirenofórás és szeptóriás levél- foltosság, valamint kalászfuzáriózis ellen hatékony. A hatóanyag a felszívódást követően transz- lokálódik a fiatal levelek felé, így biztosítja a növények tartós védelmét. A készítményt lehetőleg megelőző jelleggel,  általában  2 nóduszos állapotig, valamint  virágzás idején, kalászhányáskor célszerű kijuttatni.  Erős fertőzés esetén a magasabb dózist kell használni. A kezelések maximális száma évenként 1 alkalommal.

Hatásmód

A prokloráz egy mélyhatású hatóanyag, ami a gombasejt mitokondriális  membránrendszerét  ká- rosítja. Blokkolja a kórokozók terjedését, megakadályozza a szaporítóképletek kifejlődését. A te- bukonazol pedig gátolja a gombák ergoszterol bioszintézisét, hosszú hatástartammal rendelkezik, megelőző, így preventív hatású hatóanyag, ugyanakkor gyógyító és blokkoló hatása is kitűnő. A két hatóanyag jól kiegészíti egymást, ennek köszönhetően tökéletes védelmet biztosít a kultúrának.

Összetevők

  • 133 g/l tebukonazol
  • 267 g/l prokloráz

Formuláció

  • olajemulzió vizes fázisban (EW)

Forg. kategória

  • I.

Hatásmód

  • Felszívódó

Kiszerelés

  • 5 literes kanna

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Napraforgó Fehérpenész, Alternária, Diaporte, Fóma 1 1,0-1,25 l/ha 56 nap 6 leveles állapot - Levélfejlődés 16 - 29
Őszi búza, Rozs, Tritikálé Levél- és kalászbetegségek 2 1,0-1,5 l/ha 35 nap Zászlóslevél megjelenése - Kalászhányás 37 - 57
Repce Fehérpenész, Fóma, Alternária 1 1,0-1,25 l/ha 56 nap További információ az okiratban

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes